Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
23.09.2016 12:21 - Вълнуваща премиера в Двореца "Врана"
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 1968 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 По случай Деня на Независимостта – 22 септември, 155 години от рождението на Цар Фердинанд I, и 20 години от завръщането на Н.В. Цар Симеон II в Родината, в Двореца “Врана” бе представена книгата на Йордан Динев -“Завръщането на Симеон II” и документалният филм “Монархът” с автор историкът Мълвина Господинова.

Събитието се проведе в почетното присъствие на Техни Величества Цар Симеон и Царица Маргарита.

image image

Специален гост на събитието бе Негово Светейшество Неофит I, Патриарх Български и Митрополит Софийски. Сред гостите бяха също Н.Впр. Западно-и Средноевропейският Митрополит Антоний, заместник – кметът на София г-н Тодор Чобанов, временно управляващият Посолството на Франция г-жа Доминик Вааг, представители на Посолствата на Ватикана и на Суверенния Малтийски Орден, ректорът на Медицинската академия и директор на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов, различни представители на политическия, културния и обществен елит.

image

Специално за случая в България пристигна и група френски общественици и културни дейци от Chateau de Chantilly, водени от  г-н Бернар Сале - президент на асоциацията “Le Valoa Monarchique”, и г-жа Никол Гарние - директор на музея “Конде”, които в партньорство с асоциацията „La joie des horizons” участваха в подготовката и реализацията на филма „Монархът“.

image

Събитието бе открито от г-жа Мълвина Господинова, историк, автор и сценарист на документалната лента за живота на Цар Фердинанд I. Тя приветства гостите с „Добре дошли в двореца “Врана“- домът на българските царе, на българското Царско семейство“ и припомни изключителното историческо значение на датата 22 септември 1908 г., откогато започва летоброенето на независимата и свободна българска държава. Г-жа Господинова припомни също и значението на историческото завръщане на Н.В.Цар Симеон преди  20 години, което е и темата на книгата на г-н Йордан Динев.

image

Новият труд на видния предприемач и благодетел представи председателят на Фондация “Българска памет - Братя Диневи” историкът  Стоян Райчевски. В своето изложение той запозна гостите с дейността на фондацията, която си поставя родолюбиви цели като строителство на храмове, възстановяване на войнишки паметници, издаване на исторически книги. Г-н Райчевски отбеляза, че с тази книга г-н Динев доказа, че е не само успешен предприемач, но и общественик. Книгата разказва за срещи на Царя в изгнание с различни представители на обществения и политически елит, пред които той говори за нуждата от инвестиции в България. Г-н Райчевски припомни думите на Негово Величество, когато през 1996 г. стъпва на българска земя: ”Ще остана само, ако съм полезен”. “Както дядо му Цар Фердинанд обяви независимостта на България, така след него внукът Цар Симеон с неговото правителство превърна страната ни в модерна европейска държава, член на Европейския съюз и НАТО”, отбеляза г-н Райчевски.

image

Особено емоционално изказване направи авторът Йордан Динев, като първо благодари за „възможността да представи книгата си в дома на българските Царе и династията, която направи България от краен санджак на Османската империя в модерна и уважавана държава.” Той изрично подчерта помирителната роля за българското общество и за църквата на Цар Симеон и обясни, че е бил провокиран за опише спомените си от завръщането на Царя, защото е съвременник на тези събития.

image

Слово произнесе и Негово Величество Царят. Той благодари на г-н Динев за огромната помощ още от първия ден на пребиваването си в България, както и за родолюбивите му начинания. Особена благодарност бе изказана и за продуцирането на филма “Монархът”, който разкрива много непознати истини за новата ни история. Царят завърши изказването си с думите: “Нужно е да си припомняме историята, за да имаме упование в бъдещето на нашата Родина, защото, както често пъти съм казвал, който не познава историята си, едва ли има бъдеще”.
image

Изказване направи и президентът на „Le Valoa Monarchique”- г-н Бернар Сале. Споделяйки чудесните впечатления от посетените места по време на престоя си в България, от богатата история и култура на нашия народ, той завърши словото си на български с възгласа „Да живее България!“

image

След официалното представяне започна прожекцията на документалния филм „Монархът“. Той е пореден съвместен проект на асоциациите „La joie des horizons” и „Le Valoa Monarchique” и  вторият филм от документалната поредица за Третото българско Царство. Лентата с продължителност час и 25 минути проследява живота на Цар Фердинанд I.

Във филмовия разказ, в който специално участие има Негово Величество Цар Симеон II, се включиха представители и от Франция, и от България – историци, общественици, висши духовници. Всеки от участниците сподели своето мнение за изключителната роля на Цар Фердинанд в изграждането и модернизирането на следосвобожденска България. Генерал  Жером Миле, представител на „Institut de France” и главен директор на Domaine de Chantilly, и видният историк и публицист Филип Делорм обърнаха специално внимание на последиците от Първата световна война, споделяйки и нашето мнение, че цяла Европа претърпява една невиждана дотогава всеобща катастрофа, и в този смисъл е трудно да се говори за победители и победени.

Филмовото повествование се води от г-н Божидар Петров, оператори на филма са г-н Дамян Гюров и г-н Андре Пеле, а редактор е г-жа Алена Антонова. Автор и сценарист е историкът Мълвина Господинова.

Във филма са използвани много архивни документи и богат снимков материал, а заснемането се осъществи в Chateau de Chantilly, Франция; в Русе, Велико Търново, Преображенския манастир, Плевен и София, както и в Дворците „Царска Бистрица“ и „Врана“.

Продуцент на филма е Фондация „Българска памет – Братя Диневи“, с чиято изключителна подкрепа бе възможно осъществяването на целия проект.

Филмът се посвещава на 155-годишнината от рождението на Царя-Отец, както и на 20-годишнината от завръщането в Родината на Негово Величество Цар Симеон II.

image

image

image

image

image

image

image



 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 824698
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия