Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
04.06.2009 11:13 - Високо отличие
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 2768 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

                                        image

 

                     image        
   На 1 юни, в зала "Александър" на хотел "Радисън", водачът на евролистата на НДСВ г-жа Меглена Кунева бе наградена с Великият Кръст на Ordine pro Merito Melitensi – Ордена за заслуги на Малтийския орден. Високото отличие й бе връчено от извънредния и пълномощен посланик на Суверенния военен орден на св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта Н. Пр. граф Камило Дзуколи.
  Меглена Кунева е първата българка, кавалер на най-високата степен на отличието, установено през 1920 г. с декрет на Суверенния съвет на Малтийския орден. 
   "Великият магистър на ордена – фра Матю Фестинг, реши да присъди този орден на г-жа Кунева в знак на уважение и признание за нейната човешка, обществена и институционална преданост. Преданост, вдъхновена от идеалите на християнската цивилизация и посредством европейската интеграция – ориентирана към насърчаване на мира, човешкото достойнство и свободата. Преданост, вдъхновена от ценностите, споделяни от Малтийския орден в последните 950 години – диалог, уважение и солидарност", посочи в приветствието си граф Дзуколи.
  "Европейският съюз е най-големият донор в света. Този факт, заедно с финансовата взаимопомощ на страните членове, е израз на хуманитарния ракурс към многообразието и солидарността – основните ценности на нашето общество, за които говорихте Вие, г-н Посланик", обърна се към граф Дзуколи Меглена Кунева.
  "Тази награда ще остане незабравима за мен по много причини. Аз се радвах на подкрепата и признанието на колегите и приятелите си от европейските страни по време на преговорния процес, но съм щастлива, че днес, когато България е член на ЕС, можете да се обърнете към мен като към член на Европейската комисия. Защото това е новият път на България и независимо кой ще бъде на това място, това е успех за всички нас", допълни тя. "Присъствието на Негово Величество е една допълнителна награда за мен", обърна се Меглена Кунева към Негово Величество Цар Симеон ІІ.
    На церемонията присъстваха и апостолическият нунций в България монсеньор Януш Болонек, Тиверополският епископ Тихон, викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, доайенът на дипломатическия корпус - посланикът на Ливан Н. Пр. Мишлин Аби Самра, посланиците на Италия — Н. Пр. Стефано Бенацо, на Франция — Н. Пр. Етиен дьо Понсен, на Испания — Н. Пр. Хорхе Фуентес, на Финландия — Н. Пр. Кауко Ямсен, на Португалия — Н. Пр. Руи Алвес-Феликс, на Грузия — Н. Пр. Михеил Уклеба, на Хърватия — Н. Пр. Даниела Баришич, временно управляващите посолствата на Македония — Ядранка Чаушевска Димов и на Босна и Херцеговина — Ранка Домазетович, управителят на БНБ Иван Искров, омбудсманът Гиньо Ганев, директорът на БТА Максим Минчев, народни представители от НДСВ, общественици.

                                  * * *
image
     На 23 ноември 2008 г. друг представител на НДСВ - депутатът г-жа Анелия Атанасова, бе наградена с Ордена за заслуги към Суверенния военен орден на Малта.
    Кръстът pro Merito Melitensi бе връчен на г-жа Анелия Атанасова от извънредния и пълномощен посланик на Суверенния военен орден на св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта Н. Пр. граф Камило Дзуколи. Тогава на церемонията присъстваха Н.В. Цар Симеон ІІ, посланикът на Италия Н. Пр. Стефано Бенацо, апостолическият нунций в България монсеньор Януш Болонек, кметът на Асизи Клаудио Ричи, дипломатически представители и народни представители от НДСВ.
  "Отличието е израз на благодарност и признание за осъществяваната в унисон с хуманитарните ценности на Ордена обществена дейност на г-жа Анелия Атанасова", посочи посланик Дзуколи. Той подчерта, че в продължение на десет години г-жа Атанасова подкрепя инициативите на Ордена и  работи активно с неговите представители. Негово Превъзходителство изтъкна, че досега единствено Нейно Величество Царица Йоанна е била носител у нас на учреденото през 1920 г. високо отличие.
image

image
                                          * * *
   Суверенният военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан от Ерусалим, Родос и Малта е основан в Ерусалим преди 960 години и се ползва с реален, признат от църквата и от международното право, статут на суверенна страна. Орденът поддържа дипломатически отношения със сто страни. С някои от тях, между които и България, Орденът има подписани споразумения за сътрудничество в хуманитарната и здравната област или в сфери от взаимен интерес. Малтийският орден е ангажиран най-вече с благотворителна дейност, особено в областта на здравеопазването. Непроменената от основаването на ордена мисия се конкретизира днес в делата на повече от 12 хиляди членове и 100 хиляди доброволци, работещи в здравни, помощни и образователни институции в 120 страни по света. Принципите на Ордена за безпристрастие и неутралитет придружават дългата му история и многостранните дейности в служба на болните и страдащите, независимо от техния произход и религиозна принадлежност.



Тагове:   орден,


Гласувай:
0



1. katan - Честито!
04.06.2009 14:48
Искрено се радвам!
Меглена Кунева е лицето на България/според моето скромно мнение/.
Поздравявам, както нея за високото отличие, така и г-жа Анелия Атанасова!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 824804
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия