Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.06.2009 11:40 - Пале Роял-Виена-София
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 781 Коментари: 1 Гласове:
0



   За нея Кралица Виктория казва, че тя е онзи противник, който винаги е искала, но на който не би се противопоставила никога. Според Ото фон Бисмарк, тя е най-добрият политически мъж на Европа. За кого са тези изключителни оценки на едни от най-видните държавници на ХІХ век?
   На 3 юни 1817 г. в Пале Роял, построен през 1629 г. от Крал Луи ХІІІ в самото сърце на Париж, се ражда Мария-Клементина-Каролина-Леополдина-Клотилда Орлеанска, госпожица Дьо Божоле. Тя е петото дете на „Принц Луи Филип, Херцог Орлеански, първороден Принц по кръв, и Принцеса Мария-Амалия, Принцеса на Двете Сицилии, Орлеанска Херцогиня”/из Регистър за граждански актове на принцовете и принцесите от кралското семейство/. В дворцовите кръгове на Европа детето става известно под името Принцеса Клементина – една изключителна личност, която очарова всекиго със забележителната си интелигентност през целия си дълъг живот, преминал при най-сложни и комплицирани обстоятелства.

                             image
   От ранно детство малката Принцеса получава съответствуващо на ранга й възпитание и образование – религиозно и светско. Природата й е едновременно скромна и спонтанна, а нейната воля, енергия и забележителна интелигентност правят впечатление на всички. Едва 7-годишна Принцесата дава първия си концерт на арфа, а по-късно вродената й изобретателност и очарование предизвикват и възторжената оценка на Крал Шарл Х, отправена към бащата Принц Луи Филип: „Братовчеде, ако бях четиридесет години по-млад, щях да поискам ръката на дъщеря Ви, за да я направя Кралица на Франция”.

     Вместо това, обаче, на 9 август 1830 г., Принцеса Клементина става дъщеря на Крал – Орлеанският Херцог е провъзгласен за Крал на Франция. Неговото управление е във време на сложна и напрегната вътрешно- и външнополитическа атмосфера, в която господствуват интриги, задкулисни сделки и интереси, готови отново да ескалират във война. Привърженик на мирните решения и отличен дипломат, Крал Луи Филип успява да неутрализира крайните действия, с което си заслужава признанието на своите съвременици, а пруският владетел заявява: „ На Луи Филип дължим осемнадесет мирни и щастливи години. Няма благородно сърце, което може да забрави това.”

     Тези осемнадесет напрегнати и често пъти опасни години слагат своя отпечатък и върху младата Принцеса Клементина, която от рано лично се сблъсква с тегобите на властта. Провидението й отрежда изключителна съдба, която често я поставя в средоточието на европейската политика. През 1843 г. Принцеса Клементина става свързващо звено на няколко европейски монархически двора. Тогава тя се омъжва за Херцог Август фон Сакс-Кобург и Гота. Той е брат на Фердинанд – Кралят на Португалия, племенник на Леополд І – Кралят на Белгия, и първи братовчед на Принц Алберт и на неговата съпруга Кралица Виктория. От този брак се раждат пет деца, едно от които е бъдещият Цар на България - Цар Фердинанд І.

/следва продължение/ 

      

    




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. katan - Част от историята на съвременна България!
02.06.2009 18:50
Продължете, моля с биографичните постинги, нека станат достояние на повече хора.
За Княгиня Клементина съм чела само хубави неща.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 826847
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия