Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2022 15:01 - © В България вчера и днес
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 4149 Коментари: 8 Гласове:
13

Последна промяна: 28.09.2022 07:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
27.09.2022г.

image
     Има един български игрален филм от 1971–ва година, комедия, "Гола съвест", по едноименния разказ на Николай Хайтов, за които си спомних тези дни.
"Една година съм бил на власт – през трийсет и трета, "блоковото време", но тая година ще ми държи влага, докато съм жив", разказва главният герой в разказа [и филма].
"Като делихме властта в нашето село, на демократите се даде кметската длъжност, а на земеделците – помощника. Аз можеше да стана кмет, че бех най–стария демократ в село, но си рекох : "Защо ми са кметски главоболия? … По–добре ще стана разсилен, хем работата лека, хем заплатата – като на кмета".
Лесничейството даде разрешение да се отсекат две хиляди кубика материал от общинската гора, вързахме, значи, финансията и общината стана – топ!
… когато дойде време да се продават двете хиляди кубика от общинската гора, аз исках да се отсекат материалите с общински средства и да се продадат на търг, за да хване общината по–хубава пара, а кметът със секретаря говориха с двама търговци да им харижат материалите кажи–речи на безценица.
Надуших аз това "шушу–мушу" с търговците и заявявам на кмета, че по закона материалите трябва да се излагат на търг, не да се продават частно.
На другата сутрин ми дават заповед за уволнение : "За пререкание с кмета и недобросъвестно палене на печките!".
В това време търговците влезнаха в общинската гора и започнаха сечта. Ама да ти види око сеч : едно дърво маркирано, а покрай него повалят още пет!
Тъй я беха подредили онбашиите, че никой от горските се не явява да види какво става. От горските до лесничея – всичко парализирано!
… започнах всеки ден да подавам по една и съща телеграма до Министерството на земеделието : "Гората се изсича беззаконно, искаме анкета! За населението на Крива лъка – Панайотов".
Наклони се слънцето на залез, а движение в храсталака –никакво. Пилетата спряха да цвъркат. Поуспокоих се и вече се канех да слизам вода да пия, че ми се беше много допило, когато изведнъж отсреща, в букака, блесна като огледалце нещо и веднага се изгуби. Загледах се в същото място и след минутка пак се блесна. Тогава забелязах една ръка, сетне и една глава, с кърпа забрадена като женска, а в ръката – нагант : брани се човекът от мухите, леко шава и при шаването нагантът заблестява като огледало. На шейсет крачки от колибата в храстите!
Мина ми студена тръпка и си рекох : "Ясно е! Плюй си, Панайотов, на петите – инак тоя македонец ще остави децата ти сираци!".
И така нататък … . Разказът е актуален, струва си да се прочете. И филмът да се гледа също.
Разказаната от Николай Хайтов история е от вчера. А днес bTV разказва следното :
"И тука не става въпрос само за собствено потребление да отиде в гората някой сиромах, а става въпрос за бизнес, защото можеш да изкараш от една такава каруца
image
няколко стотин лева", разказва репортерът Стоян Георгиев.

"Да ви кажа честно ние сме на път да останем без нито едно дърво. Тука вече спокойно да кажем, че гората е на 50% унищожена. Остават върбите, остават тополите", заяви Лъчезар Желев, кмет на село Бреница 
image

"Бракониерите са от електората на една партия, която години наред дерибейства в Министерството на земеделието. И ето това е купуване на гласове. Това прикритие на тези хора да дерибействат, да бракониерстват, да режат поголовно, да унищожават гората, това е престъпление. Ние ги хващаме, съвместно с полицията, не мога да кажа, че не ни осигуряват съдействие. Винаги се отзовават, пишат актове, преписки, отива в прокуратурата и оттам се прекратява, защото било маловажно, било под 200 лева кражбата", казва Симьон Вълов – кмет на село Писарово, община Искър 
image

"Има безнаказаност, в понеделник получихме подобен сигнал с колегата, бяхме тук на терен. Аз реших да се прибера през село Глава, да премина през населеното място, беше неделя. Една каруца с три кубика дърва горе–долу четириметрови дъбове, нарязани, господина си кара коня, безнаказано от никой и съответно се прибираше с каруцата към дома си. Още две преки преминах. Автомобил без номера, без регистрационни табели, на всички ни е ясно, че те имат чувство за безнаказаност", заяви Лъчезар Желев 
image

"Там бяха орехи, които бяха залесявани навремето (при социализма естествено, кога другаде. И в моето село имаше такава орехова градина) на редове, няма един орех. Бяха 50 декара орехи. На редове, всичко унищожено. И те бяха насадени, култивирани орехи. Тази катастрофа, която виждате в момента, не бива да продължава. Затова сме се обърнали към вас. Това се случва по всяко време на денонощието. 15–20 каруци всеки божи ден. Ден и нощ са тук и добиват дърва, и се продават. Трябва всички заедно да направим нещо. Това че няма държава е несериозно. Ние сме държавата. И аз си мисля, че заедно трябва да направим нещо", казва Вълов 
image

"Това е дърво между 80 и сто години … Ето го в момента"
image
, посочва Симьон Вълов дънера на едно оцеляло при комунистите, но отсечено при демокрацията дърво.

"Дъб, акация, бряст, цер", обяснява кметът 
image

Защо го имат? [чувството за безнаказаност]. Защото липсват институциите. Трудно се доказва това нещо, но то е ясно за всички, че за политически цели се използва. И не е тайна за никой, че явно тези хора се покровителстват от определени лица.
Лица на какви позиции? Мога да ви кажа, че на много високи позиции, даже стигаме и до парламента, разсъждава репортерът Стоян Георгиев 
image

Преди година някъде, минавайки сутринта покрай 8–ми блок гледам, че брезата, висока около 4 метра с дебелина 25–30 сантиметра, на ъгъла на блока, е отсечена и отнесена. Останали само клоните.
Нещо неясно, съмнения някакви относно унищожаването на природата при капитализма?

https://chitanka.info/text/29551-gola-syvest
https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/specialno-aktiviraha-li-se-brakonierite-zaradi-energijnata-kriza-i-skapite-darva.html
https://btvplus.bg/produkt/novini/42629/btv-novinite-centralna-emisija-25-09-2022?_gl=1*12cxbva*_ga*MTk3MDA5Njg5OC4xNjUwODIxMjQx*_ga_LZ4L1JB7QJ*MTY2NDEyNzAzMS4zNC4wLjE2NjQxMjcwMzEuMC4wLjA.




Гласувай:
13


Вълнообразно


1. nedovolen - Като пенсионер лесовъд мога да н...
27.09.2022 16:48
Като пенсионер лесовъд мога да напиша една дебела книга по темата.
Като действащ, сигнали до главното управление, главен прокурор, главното НС, главен пРезидент и прочие главни. Нихуя.
Надиплени черва.

Не са опасни тези с каруците, а тези с тирове и вагони. Покровителствени от партията и правителството.
Все пак, слава Богу, не се е родил този, който да унищожи Българската гора.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
27.09.2022 19:39
Разбирам, болна за теб тема. За тировете и вагоните си прав. Но тировете и вагоните се пълнят от каруците и камионите. Гората на село засъхваше. Планомерно я изсякоха. Що приказки се изприказваха за далавера. Но сега като са се зелнали едни млади фиданки.
Като деца баща ми всяка неделя ни извеждаше на разходка из гората.
цитирай
3. mt46 - Да,
27.09.2022 23:38
сега се сече яко! Бизнес...
цитирай
4. mileidi46 - Е да де...
28.09.2022 00:23
само констатираме фактите..и си пишем...а избори,само след няколко дена.
Кого ще избирате???Имате ли избор..та те са тия ,които са си били вече половин век ще стане...

Народа пише във фейса,кълне и плюе и после пак ще иде да гласува!!!ЗА КОГО!!!Тези,които уж ,,уволниха",,изчегъртваха",..те са пак там и нагло чакат пак да ви прецакат...
Чета във фейса...плюят ,кълнат ...Усрала съм сес Лайнен,щяла да идва сега в БГ!!!
Ами що тук плюете бе ,глупаци,питам аз...Дигнете си задниците ,изкъртете жълтите павета и идете на летището !!!Пребийте я с камъне и дърве...Тя няма право да идва по време на избори...МЪЛЧИ НАРОДА...
После Путин виновен...
простотия до шия...
цитирай
5. kvg55 - До 3. mt46
28.09.2022 07:58
Да се сече. Ама с ред. И да се залесява.
цитирай
6. kvg55 - До 4. mileidi46
28.09.2022 07:59
В това си права – "Путин виновен".
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
28.09.2022 21:07
Относно вината-Сгрешилият търси вината в себе си
А виновният- в другите!
Бил лош "матриялът", затова само крадяли и нищо не можели да направят? Оказа се ,че правените магистрали покриват едва една трета от планираните И при това ,те са карикатура на магистрали, за нищо не стават и трябва отново да се правят Това е резИлтатът за 12 години !
С вложените пари ,да ги бяха дали на турска фирма, щеше да направи всичките и то от класа!
Лош е политическият матриял, това е истината! Куцо и сакато иска да е политик!
Имахме външен министър, който не знаеше страните от Близкия изток? Да си правим извод за Средния или пък- Далечния!
цитирай
8. kvg55 - До 7. leonleonovpom2
28.09.2022 22:23
Ха–ха-ха!
Оказа се, че българската буржоазия нищо старо не е забравила.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5751848
Постинги: 2807
Коментари: 25790
Гласове: 34175
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031