Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Постинг
22.09.2023 14:56 - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СЪНАРОДНИЦИ!
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 2627 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 https://www.kingsimeon.bg/2023/09/varhovnoto-delo-na-tsar-ferdinand-i-115-godini-ot-obyavyavaneto-na-nezavisimostta/

В началото на XX век, основен въпрос за Княз Фердинанд, народа и правителството си остава обединението на единната българска народност в границите на независима българска държава. Събитията след поражението на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. налагат все по-интензивната защита на българската кауза пред Великите сили. Тази сложна и извънредно деликатна дейност се ръководи изцяло от Българския Княз.

През 1907 г. за трудната мисия той намира пълната подкрепа от правителството на Демократическата партия, начело с Александър Малинов. Премиерът не скрива русофилските си настроения, които в този момент са само от полза за Княза. Защото, след възстановяването на приятелските отношения с Петербург от правителството на д-р Стоилов, Русия заема основно място в стратегическите планове на владетеля за решаване на националната кауза – обединението на българските земи. За да се осъществят реални стъпки и в тази посока, обаче, е необходимо обявяване на държавна независимост, която да превърне България в реален и равностоен партньор в европейската политика. Допълнително основание за започване на подготовката за историческия акт дават и две важни външнополитически събития. От една страна, това са взетите решения при срещата на английския Крал Едуард VII и руския Император Николай II в Ревал /дн. Талин/ през юни 1908 г., които предлагат мерки за реформи в Македония. От друга страна, международната обстановка допълнително се усложнява и от извършения през юли 1908 г. Младотурски преврат.

Склонен към сложни, но добре премислени ходове, Княз Фердинанд заминава в средата на лятото за Европа, за да извърши сам необходимите проучвания. От проведените срещи отново става ясно, че европейските държави са категорично против подобна стъпка. Единствена Австро-Унгария приема да подкрепи българската акция, поради обстоятелството, че срокът, определен от Берлинския договор за австро -унгарската окупация на Босна и Херцеговина изтича, а Виена няма намерение да връща обратно тези територии на Османската държава. Напротив, тя се готви да ги анексира. В края на август, при среща в Карпатите, Князът и премиерът Малинов решават обявяването на независимостта да стане едновременно с анексията на Босна и Херцеговина. В началото на септември тайно започва подготовката за съдбовното събитие.

На 8 септември 1908 г. в кралския дворец в Буда, по време на тържествата за 60 -годишния юбилей от възкачването на Император Франц Йосиф на престола, едновременната акция на Австро-Унгария и Българското княжество се съгласува в детайли. На връщане в България Княз Фердинанд прави последен дипломатически сондаж при румънския Крал Карол.

На 21 септември княжеската яхта “Цар Крум” акостира в Русе, посрещната от целия кабинет. Ето какво е записал самият премиер Александър Малинов за тези съдбовни часове:

„ В Двореца на 20 септември се получи една телеграма, в която Князът молеше да ми бъде предадено желанието му, щото с всичките си другари /министри/ да се намеря в Русе, гдето щял, идещ от Румъния, да пристигне… Когато яхтата му „Хан Крум” акостира и хвърли котва, бяхме помолени да влезем всички в парахода. Тук Князът, като се здрависа с всички министри и поразмени с тях по някоя дума, ме помоли да се оттеглим на „съвещание”, както се изрази той. В салона на парахода, гдето ставаше това съвещание, Князът каза: “Е, господин Малинов, най-после дългоочакваният ден от Вас и мен, от целия български народ дойде. Решението, което взехме в Карпатите, време е да турим в изпълнение. Намислил съм това да сторим във Велико Търново,  старата столица на българските царе… “ 

Още същата нощ владетелят отпътува за Велико Търново. Майстор на психологическото въздействие, той не слиза на централната гара, където всички го очакват, а незабелязано прави това на спирка “Трапезица”, за да избегне до последния момент всякакви евентуални препятствия.

Спомените на свидетелите и до днес ни правят съпричастни на великия държавнически акт, когато под звъна на църковните камбани, възторжените възгласи на народа и тържествения салют на оръдията, Търновският Митрополит Антим провъзгласява едновременно Независимостта на България, и първият след 512 години, български Цар – Фердинанд I. Ето какво описват търновските общественици свещеник Тодор Хлебаров и Христо Стойков:

„Щом стигна влака при спирката „Трапезица”, Негово Величество, облечен в мундир, обкичен с всичките си ордени, слезе и се запъти пешком, сам самичък, подпиращ се на бастон, за „Асенова махала”. /Говори се, че Царят бил в същото облекло, с което за пръв път бил стъпил на българска земя. Още се говори, че той, верен на традициите на древните български Царе, поел по същия този път, по който и те някога са вървели, през Асенова махала за църквата „Свети 40 мъченици”……През време на молебена Н.Ц.Височество стоеше на Владиковия трон и дълбоко бе унесен в тайнственото религиозно настроение. В 12 часа Н.Ц.Височество с тих, бавен и спокоен тон прочете следующия Манифест…

На излизане от църквата Царят поздрави построените сборни дружини от 18-и пех. Етърски и 20-и пех. Добружански полкове и ротата от 5-а пионерна дружина, на което войниците отговориха с новия титул на държавния глава: “Здраве желаем, ВАШЕ ВЕЛИЧЕСТВО”.

Процесията от тука се отправи за Царевец, гдето бе събран многохиляден народ. Тук Министър-председателят прочете отново Манифеста за възобновяването на Българското Царство. Гръмогласни възторжени приветствия огласиха цялата историческа околност…Многохилядният народ с горещ ентусиазъм приветствува извършеното велико дело и първия си Български цар на възобновеното Българско Царство!”

В ранния следобед, Цар Фердинанд, придружен от военния министър, заминава за Преображенския манастир. Топло посрещнат от манастирското братство, с тържествена църковна процесия той е въведен в манастирския храм, където е отслужен Благодарствен молебен за възобновеното Българско Царство и първият български Цар на независима България. По-късно, в манастира пристигат членовете на Министерския съвет, председателят на Народното събрание и свитата на Царя. По време на импровизиран  обяд, Цар Фердинанд отваря специално приготвената бутилка 100 -годишно френско вино, наследено от неговия дядо Крал Луи Филип, и вдига тост за независимото Българско Царство.

Вечерта Цар Фердинанд се връща в Търново, където отново става свидетел на огромната радост, обхванала жителите му, окичени с цветя, развяващи знамена и пеещи песни. Сред тържествуващото гражданство са опълченци, ученици, военни, селяни от околните села. Файтонът на Царя едва си проправя път към гарата сред радващото се множество, което заглушава всичко с непрекъснато „Ура“!

Скоро след тези вълнуващи събития, на 15 октомври, при откриването на първата редовна сесия на ХІV Обикновено Народно Събрание, Цар Фердинанд І произнася своето Тронно слово, изцяло посветено на историческия акт. В него Царят казва следното:

„Провъзгласяването на Независимостта на България – едно право дело – биде посрещнато с всеобщ възторг от доблестния и обичания Ми народ…Чрез Вас, народните избраници, изпращам народу Моята сърдечна благодарност. Предайте му, че неговите идеали са и Моите. Мир и благоденствие е знамето, което развях на 22 септември във Велико Търново. Нека всинца – добри синове на майка България – застанат под него, нека всичките си сили насочим към идеала: да видим народа си велик и благоденствующ!”

 

Мълвина Господинова, историк
Гласувай:
21. 1997 - Да отбележим празнично деня
22.09.2023 15:37
Чрез акта на независимост бяха преодолени ЧАСТ от несправедливостите, наложени от вражеския акт- Берлинския договор.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 838474
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия