Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
31.03.2018 16:08 - В навечерието
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 626 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Драги читатели, в навечерието на Великата и Страстна седмица ви предлагаме проповедта на Митрополита на Библос, Ал-Батрун и Планината Ливан Георгий /Ходр/:

image

Ето, че Йерусалим посреща Господ, след като Той възкреси Лазар от мъртвите. И всички ние Го приветстваме. Този празник не е празник на младенците, а на младенческото сърце – на сърцето, което се обновява чрез влезлия в него чрез покаянието Христос. Всички ние днес сме младенци, защото искаме да възцарим Господ над човека и неговия дух, за да се обнови той чрез Неговото пришествие, понеже Господ желае човешкият дух да бъде Негов.

Днес Господ влиза в Йерусалим като победител, който е победил всичко. Нашите богослужения казват, че Той се докосва до безсловесната природа, Той сяда върху осле, за да се докосне до животинското в нас и да го унищожи, за да можем ние, освободени от нашата безсловеност, да влезем заедно с Него не в земния, а в горния Йерусалим в небесата.

Той влязъл в храма, за да го очисти от продавачите и менячите на пари, за да очисти религията от тези, които са я превърнали в един вид търговия, да очисти всеки храм от дърдоренето, от враждебността, за да станат всички жители на храма, всички вярващи в Христос да бъдат в мир едни с други чрез Оногова, Който влезе с простота и смирение, защото иска да станем Негови чрез Неговата простота и смирение.

Той пожела да очисти храма на душата от греховете й. Важното е да направим Христос Спасител на нашите души, по всяко време да прогонва Той от тях продавачите, любовта към парите, ненавистта и всяка вредна похот. Тогава ще станем участници в този празник.

Това е началото на Великата седмица, а след този празник ще останем в очакване на благословения четвъртък, когато Иисус ще вечеря със Своите ученици и ще им даде Нов завет, че ще остане с тях навеки чрез хляба и светата чаша. Затова важното е да пристъпим към Бога, да приемем Христос за наш Спасител не за вчера, нито за утре, а за днес. Христос днес е Господ, с Когото се срещаме, просейки от Него милост, прошка и победа. Ние ще бъдем участници в Неговата Тайна вечеря чрез покаяние, което продължава и се обновява. А ако ние се храним с божествените плът и кръв, ще можем да прозрем Христос, окачен на дърво, овесен заради нашите грехове. И ще успеем да прегърнем Разпнатия по всяко време поради увереността си, че Той е центърът, и поради сигурността си, че Той е животът.

На Велики петък няма да заплачем, защото този подход в християнството не съществува, няма да се повлияем и да изпитаме емоции от случващото се, а Христос ще ни повлияе. Защото самите ние заслужаваме оплакване, а Той не се нуждае от оплакване. Той ни оплаква заради нашето непослушание, а изисква от нас надежда, мир и радост, защото Той дойде и обитава в сърцата, за да ги оживотвори.

Христос е заедно с нас във всяко положение, във всяка ситуация, от която страдаме: в нашите нещастия, в нашите слабости, в нашите болести, в нашия морален упадък. И затова трябва да не се разочароваме и да не позволяваме на отчаянието да ни разтревожи, защото Христос влезе в царството на отчаянието, в гроба, и победи отчаянието и нещастието.

В това се състои сърцевината на християнството, че Христос се намира във всеки човек, където и в каквото и да се намира той – в болести или в смърт. Христос е наш другар във всичко това освен в греха. Затова ще пристъпим към Възкресението, което ни е обещал Той. А какво е това възкресение? Когато Господ заговорил на Марта за възкресението, тя Му казала: "зная, Господи, че брат ми ще възкръсне при възкресението в последния ден", но Господ я прекъснал и й казал: "Аз съм възкресението и животът". Въпросът за възкресението не се отнася до последния ден, затова ти не търси последния ден, Аз сега съм възкресение за твоя брат.

Християнството не е религия на смъртта, а е религия на живота. А животът го получаваме от Господ, Който е окачен на дърво и е възкръснал в зората на третия ден, възкръснал е завинаги и управлява сърцето.

Пристъпвайки към благословената Страстна седмица, се надявам Бог да ни дарува да видим победата, за да станем всички чеда на Възкресението.

Източник: сп. "Моето паство", бр. 13/2018 г. نشرة رعيَّتي، عدد13، 2018م.

Превод от арабски: Виктор Дора




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 823958
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия