Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
16.12.2017 21:44 - Премиерата, която се състоя въпреки спирането на тока
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 1196 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.12.2017 21:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 15.12.2017                                                         

 Н.В. ЦАР СИМЕОН II ПРИСЪСТВА НА ПРЕМИЕРАТА НА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ “ЦАРЯТ”
/И остана въпреки спирането на тока /

image

На 13 декември от 18:00 часа в “Сити Марк Арт Център” се състоя премиерата на филма “Царят”. Той е третият от документалната поредица за българското царско семейство и ролята му в развитието и модернизацията на съвременна България. Филмът е съвместна продукция на асоциациите “La joie des horizons” и “Valois Monarchique”, а неин автор и сценарист е историкът Мълвина Господинова. Продуцент е Фондация „Българска памет-Братя Диневи“.

image

На премиерата присъстваха посланици, дипломати и политици, общественици, както и знакови фигури от НДСВ. Още при влизането си в "Сити Марк", Негово Величество специално благодари на автора Мълвина Господинова и на г-н Йордан Динев, продуцент на филма, както и на целия снимачен екип. В отговор на журналистическите въпроси, Царят отбеляза, че участието му във филма е било много приятно, както заради интелигентните въпроси, така и защото това е било чудесно предизвикателство.

image

image

Филмът е посветен на 80-годишния юбилей на Н.В. Цар Симеон II и на 130-годишнината на царската династия на Третото българско царство. Двете части на документалната хроника „Царят“ проследяват  житейския път на българския владетел в почти неизвестните за обществото ни 50 години на неговото изгнание и след завръщането му в родината. В повествованието са включени много документи, снимки и архивни кадри, повечето от които са от личния архив на царското семейство и се публикуват за първи път. Непринудените  разговори с Негово Величество, проведени  в изпълнената с вековна история атмосфера на дворците „Врана“, „Царска Бистрица“ и дома на царското семейство в Мадрид, запознават зрителя с малко познати факти. Споделените спомени и размисли на Царя хвърлят допълнителна светлина както върху събития от времето на Студената война, така и от прехода и днешната геополитическа обстановка. Личният разказ, умело съчетан с успоредно проследяване на съответни събития от европейската и световна история, дават възможност на зрителя да получи по-цялостна и реална представа както за българския владетел и неговите трудни решения, така и за българската история. Филмът е заснет в България    Испания, Франция и САЩ.

Освен главното участие на Техни Величества Цар Симеон и Царица Маргарита, в продукцията споделят свои спомени и мнения Негово Светейшество българският патриарх Неофит, председателят на Народното Събрание (2001-2005) и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков, Негово превъзходителство посланикът на Суверенния Малтийски орден граф Камило Дзуколи, видният френски журналист и ТВ-водещ Стефан Берн, юристът и дългогодишен сътрудник на Негово Величество Асен Ошанов, както и депутатът  от СДС в 36-то, 37-то и 38-то Народно събрание Стоян Райчевски и финансистът Илия Лингорски. Специално участие във филма имат Нейно Царско Височество княгиня Мария Луиза, Негово Кралско Височество принц Анри VII д`Орлеан – граф на Париж и херцог на Франция, наследник на френската корона.

В екипа, осъществил документалната лента, са включени представители от България, Франция, Белгия и Испания: Алена Антонова – редактор, Ноел Ханегреефс – преводач, Бернар Сале – водещ във Франция, Долорес Алварадо – оператор, Аманда Санчес – монтажист, Андре Пеле – оператор. Водещ на повествованието, както и в предишния филм от поредицата – „Монархът“, е Божидар Петров.

image

 image


image

image

P.S. Само припомняме, че спирането на тока в определен район беше обичайна практика на комунистическите служби, когато искаха да осуетят срещи на инакомислещи, събрали се в нечие жилище, за да слушат забранена радио-станция, да обсъдят забранена книга или да гледат нелегално внесен западен филм. Когато през 1991 г. Княгиня Мария Луиза се завърна в Родината, цялото осветление по "Цариградско шосе" беше изключено. Така, че тези номера ги знаем отдавна...




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 816974
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия