Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
22.07.2014 20:29 - Европейски посланици с награди от Министерството на културата
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 1219 Коментари: 0 Гласове:
1



 
МИНИСТЪР ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ НАГРАДИ ЗА ПРИНОС В КУЛТУРНОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО ПОСЛАНИЦИТЕ НА КРАЛСТВО ИСПАНИЯ – Г-Н ХОСЕ ЛУИС ТАПИЯ ВИСЕНТЕ, НА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА АВСТРИЯ - ГЕРХАРД РАЙВЕГЕР, И НА СУВЕРЕННИЯ ВОЕНЕН ОРДЕН НА ХОСПИТАЛИЕРИТЕ НА СВЕТИ ЙОАН, ОТ ЙЕРУСАЛИМ, РОДОС И МАЛТА – Г-Н КАМИЛО ДЗУКОЛИ  
     
 
image обратно 
 
 
  (21.07.2014)

На официалната церемония в Криптата на патриаршеския храм „Св. Александър Невски” с награда за принос в културното сътрудничество бяха удостоени и дипломатите г-н Богдан Паташев, г-н Гийом Робер, г-жа Роса Мария Моро де Андрес и г-н Давид Вейзман

   „Пред нас са изправени забележителни личности, с които България има щастието да си сътрудничи в областта на културата и изкуството. Днешните наградени не са просто лица, които изпълняват професионално и съвестно своята мисия, а истински приятели на България, които я обичат, ценят и съдействат за културните ни връзки и съвместни инициативи” с тези думи министър Стоянович се обърна към гостите, които присъстваха на официалната церемония по награждаването на посланици и дипломати.

   Сред официалните гости бяха и г-н Симеон Сакскобургготски и Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан - посланик на Република Франция в България, както и роднини, близки и познати на наградените.
image

   С високото отличие в областта на културата – „Златен век” – Звезда бяха удостоени посланиците на Кралство Испания – г-н Хосе Луис Тапия Висенте, на Федерална република Австрия - Герхард Райвегер, и на Суверенния военен орден на хоспиталиерите на Свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта – г-н Камило Дзуколи.

   „Въпреки че сте обиколил няколко континента, г-н посланик Тапиа Висенте, Вие споделихте че България Ви е очаровала още в първия миг, когато сте я зърнал! Възхищавате се на многообразието от културни паметници с древни корени, които съчетават тракийското, славянското и прабългарското наследство, както и гръцката, римската, християнската и отоманската култури.Очарован сте от красотата и уюта на България. Ние пък, сме очаровани от Вашето желание да покажете на българската публика шедьоврите на испанските култура и изкуство – цикъла от филми на Карлос Саура, концерта на Националния балет на Испания, изложба „Ателиета графика на Хуан Миро“, седмица на испанското и иберо-американското кино, Фестивала на ученическите театри и други прекрасни преживявания, които имахме, благодарение на Вас. Надявам се, също така, чудесният проект за гостуването на изложбата на Музея Пикасо в Малага, който договорихме с Вас и директора Луна, да бъде благородно продължен от моя наследник на поста”, с тези думи министър Стоянович се обърна към Н. Пр. Тапиа Висенте.
image
 

   „Вие господин посланик Райвегер, сте човек, тръгнал от преподавателската скамейка и стигнал до висши дипломатически постове както във Вашата родина, така и в нейни представителства по света. Сред приоритетите на мисията Ви в България са обогатяване на познанието между Австрия и България и взаимното проникване на двете култури в търсене на общо европейско съзнание. И Вие постигате това!”, продължи словото си министър Стоянович към Н. Пр. Герхард Райвегер. Министър Петър Стоянович използва случая да пожелае успешна дипломатическа мисия на Н. Пр. Герхард Райвегер в съседна Румъния.
image
 
 
   „ Висока чест за мен е да връча на тази официална церемония високото българско отличие в областта на културата – „Златен век” – ЗВЕЗДА на Камило Дзуколи, посланик на посланик на Суверенен орден на хоспиталиерите на свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта в България. Длъжен съм да отбележа, че това отличие се връчва именно сега, когато се навършват 20 години от установяване на дипломатически отношения между Малтийския орден и Република България”, с тези думи се обърна министър Стоянович към Н. Пр. Камило Дзуколи. 
   В обръщението си към него, министър Стоянович благодари и за навременната и осезаема помощ на доброволците на Ордена за пострадалия от наводнения град Варна.
image
 
 
   С почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики бяха удостоени дипломатите г-н Богдан Паташев, който е първи секретар на Малтийския орден у нас, г-н Гийом Робер – директор на Алианс Франсез и г-жа Роса Мария Моро де Андрес, директор на Институт „Сервантес” в София.

   “Като говорим за благотворителност и духовна помощ, няма как да пропусна г-н Богдан Паташев, който е първи секретар в посолството на Малтийския орден у нас. Ще си позволя да цитирам г-н Паташев, който обича да казва, че всеки трябва да свърши добре личната си работа, а останалото да остави на Бога! Аз също вярвам, че това е така, доказва го и неговата собствена дейност!”, продължи речта си министър Стоянович към г-н Богдан Паташев.

   „Да си начело на подобна институция е не само отговорност, но и реално битие в пулсациите на същинския живот на столицата. Това изкуство да си част от съвместния културен ритъм на столицата се владее прекрасно от обичания директор на Алианс Франсез – г-н Гийом Робер”, така започна обръщението си министър Стоянович към Гийом Робер и продължи: ” Неговото присъствие е ненатрапчиво, но точно, усетът му за значимото и интересното – безпогрешен, а културните му проекти и предложения са органично свързани със средата предназначена за тях”, допълни министър Стоянович.

   „Дамата, която днес ще бъде удостоена със „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики, е г-жа Роса Мария Моро де Андрес, директор на Институт „Сервантес” в София. Днешното българско отличие се нарежда в биографията й до наградата „Самуел Толедано”, с която бе удостоена по предложение на президента на Израел, г-н Ицках Навон, и след испанския „Орден за граждански заслуги”, връчен й по предложение на посланик Хорхе Фуентес.” – така министър Стоянович започна словото си за г-жа Роса Мария Моро де Андрес. 
   Наградата на г-жа Роса Мария Моро де Андрес получи Н. Пр. Тапиа Висенте.

   Г-н Давид Вайзман - културният аташе на Париж в София беше удостоен с фиала. „ И тъй като съдбата ме е изпреварила с връчването на отличие на Министерство на културата на г-н Давид Вайзман през 2011 г., за мен остава особената привилегия да го даря с едно изумително произведение на българската култура от IV век преди Христа – фиалата от Панагюрското съкровище, принадлежало на одриския владетел Севт III.”

   Министър Петър Стоянович закри официалната церемония с една мисъл на Сервантес, а именно: „Нека този, който е дал, мълчи. Да говори този, който е получил” 

 
 
 



Тагове:   политика,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 816643
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия