Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
14.01.2010 13:04 - Европейски медии - единодушна критика на Желева
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 1202 Коментари: 0 Гласове:
2



България  | 14.01.2010 Оценка "слаб" за Желева!

image 

GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Порой от критики след изслушването на Желева

 

"Еврокомисарка без квалификация: вреда за имиджа на България" - под това заглавие Die Welt помества редакционен коментар от Щефани Болцен, която наскоро публикува анализ за Желева, озаглавен "Гангстерска невеста за ЕК?".

 При съмнение - в полза на обвиняемия. Докато не бъдат доказани обвиненията срещу бъдещата еврокомисарка на България за укривани странични доходи, важи предположението за невиновност. Но и без това проблемът не е каква фирма е притежавала Румяна Желева и колко пари е получила от нейната продажба. Решаващият въпрос е съвсем друг: как може правителствен ръководител на държава от Европейския съюз да изпраща в Брюксел кандидатка, която явно не е квалифицирана за висша длъжност в Брюксел?

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Борисов поставя под въпрос обещанията си за прозрачност

Защо Борисов номинира точно Желева?

Партията на премиера Бойко Борисов, в която членува и Желева, се нарича ГЕРБ - Граждани за европейско развитие на България. С тази партия българите свързват надеждата за ново начало, за една политика без корупция и без бремето на старата номенклатура.

С номинирането на Желева обаче, на която Борисов повери външното министерство като трамплин за скока към Брюксел, премиерът сам постави под въпрос своите обещания за прозрачност и за курс в унисон с европейските ценности. Изглежда, че възнаграждаването на заслужили партийни приятели е за София по-важно, отколкото стъпки за коригиране на негативния имидж на страната в Европа.

Желева да се откаже!

При това не става дума само за обвинения поради нелегален бизнес. При изслушването в Европейския парламент Желева се оказа и с твърде повърхностна професионална квалификация за съответния еврокомисарски пост. На въпроса за конкретни конфликтни региони в света Желева отговори с указанието, че в близко време щяла да отиде там и че детайлните въпроси и без това били материал за по-нисши чиновници. Вместо да продължи да се натиска за поста еврокомисар за хуманитарната помощ, Желева трябва да направи на България и Европа услугата да се откаже от своята кандидатура.

 ДВ/БЕ/АА

                                                  = = =
 

13.01.2010 , Deutsche Welle, Преглед на медиите

Желева виси на косъм
 

Желева се провали?

Желева я заплашва "не" за новата ЕК не само заради съмненията в компетентността й, но и заради слуховете за връзки с мафията. Освен това по време на изслушването й блудкавите фрази валяли на парцали, пишат днес медиите.
 

"Евродепутатите заплашват Желева с не",
"Европейският парламент изразява сериозни съмнения спрямо българската комисарка",
"Желева под кръстосан огън заради паралелни доходи",
"Остър спор около българската еврокомисарка",
"Изборът на Желева - на кантар"
и т.н. и т.н. - заглавията в днешната европейска преса след вчерашното изслушване на Румяна Желева в Европейския парламент трудно биха могли да се определят като разнообразни. И както се радваше навремето един чехов герой - "попали в газету", т.е. попаднахме във вестниците, и то при точно такива съмнителни обстоятелства, както чеховият герой.

Желева получава само 1,5 от 5 възможни звездички

Нов български комисар?

Желева, която кандидатства за портфейл за реакция при кризи, не показа компетентност дори по отношение на най-основните елементи от управлението на кризи, както и в общуването - пише европейската онлайн-медия Neurope. Тя не успя да обори обвиненията, че не е прехвърлила собствеността и управлението на консултантската си фирма "Глобъл консулт", а депутатите останаха доста отрицателно настроени към нея - пише изданието, което отбелязва, че "английският невинаги е по-добър избор от родния език". Сайтът поставя оценка 1,5 от 5 възможни звездички за представянето на българската кандидатка. Юропиън войс пък е на мнението, че Желева остава най-слабото звено в комисията на Барозу и обобщава, че по време на изслушването блудкавите фрази са валяли на парцали.

Според наблюдателите, кандидатурата на Желева може да се смята за провалена, пише в днешния брой на Ди Велт. Австрийският Дер Щандарт цитира снощно изявление на евродепутата-социалдемократ Ханес Свобода - "Засега фракцията й казва "не"". Свобода вижда два варианта на решение - или Желева да изясни отправените към нея упреци, или Барозу да я изтегли. Депутатът-либерал Андрю Дъф настоя комисията да представи всички факти за финансовото състояние на Желева преди да се вземе каквото и да било решение. "Либералите дотолкова се съмняват в нейната компетентност, че одобрението е под въпрос", казва Дъф.

Избирането на Желева е много несигурно, смята и Цайт. Винер Цайтунг отбелязва, че съпротивата срещу Желева е заради неясните финансови отношения и слуховете за връзки с мафията. Според изданието Барозу би могъл да се опита да избегне отхвърлянето на състава на новата европейска комисия от Европарламента като помоли българското правителство да предложи друг еврокомисар. Според Франкфуртер Рундшау високопоставен парламентарист казал, че българското правителство вече имало вариант с друго предложение, в случай че Желева пропадне. Ханделсблат цитира медийни сведения, според които алтернативният кандидат е сегашният министър на отбраната Николай Младенов.

С лъскавия имидж е свършено

Бъдещето на Желева в Европейската комисия виси на косъм, пише ИЮОбзървър и прогнозира, че Барозу ще хвърли светлина, вероятно в писмено изявление, върху резултатите от вътрешния одит, извършен от Европейската комисия върху финансовите активи на българската външна министърка, а юристите от Европарламента ще проучат документите, представени от нея и нейните противници. Желева не можа да впечатли депутатите с отговорите си на подробните въпроси - например как възнамерява да включи в работата си Международния наказателен съд в Хага, пише още изданието.

Интересното сега е, как ще подходят към ситуацията трите големи политически групи - на християндемократите, социалистите и либералите, смята австрийският Ди Пресе. Тъй като в крайна сметка 26-имата комисари се избират не непременно според професионалните достойнства, а според сложна схема от политическа принадлежност, пол и произход от малките, големите, старите и новите държави-членки на Европейския съюз. Според вестника - с лъскавия имидж, култивиран от Желева, в Брюксел е свършено.
 
/Обобщение по публикации в медиите на Дойче веле/
 
 


Тагове:   медии,   Желева,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 821435
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия