Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
29.07.2009 22:34 - Водещи медии в Европа за новото българско правителство
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
0



"Файненшъл таймс": Трудни дни чакат новия български кабинет Връзката между бизнеса и политиката е силна, други също са се опитали да я победят, но са се провалили, коментира изданиет      Трудни дни чакат новото българско правителство, пише британският в. "Файненшъл таймс" в редакционен коментар, озаглавен красноречиво "Болки на растежа". Отделно е поместен материал, посветен на вчерашното встъпване в длъжност на кабинета на премиера Бойко Борисов.

Непринуден бивш бодигард и кмет на София, Борисов ще се нуждае от цялата си войнственост, за да победи най-упорития враг на България: корупцията, подчертава авторитетният ежедневник.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че според мнозина в Брюксел България и Румъния са били приети през 2007 г. в ЕС прекалено рано. Реформите в двете страни оттогава се забавиха и те са давани като доказателство против по-нататъшното разширяване на съюза, посочва изданието.

Според вестника българите са избрали в лицето на Бойко Борисов лидер, публично ангажиран с промяната на опетнения имидж на България.

Силата на мандата на Борисов и състава на неговата коалиция дават поводи за оптимизъм, че той ще е в състояние да превърне популистката риторика за "чисти ръце" в реалност, коментира вестникът.

В същото време "Файненшъл таймс" подчертава, че това няма да е лесно.

Връзката между бизнеса и политиката в България е силна, аргументира се изданието, като отбелязва, че други са се опитали да я победят, но са се провалили, включително по-предишното правителство, в което самият Бойко Борисов е заемал пост в министерството на вътрешните работи.

Според цитирани от изданието наблюдатели назначаването на Маргарита Попова за министър на правосъдието след консултации с Брюксел показва, че новото правителство има сериозни намерения да се бори с корупцията и организираната престъпност.

Попова, която е бивш прокурор, оглавяваше специален екип, разследващ измами с европейски средства - инициатива, която бе похвалена в доклад на ЕК като отлична.

Тези, които подкрепят по-нататъшното разширяване на ЕС, трябва да се молят Борисов да постигне успех, пише "Файненшъл таймс".

Ежедневникът се аргументира, че от 2007 г. импулсът за разширяване е бил загубен и апетитът на много сегашни страни членки като Франция (за приемане на нови държави) е отслабнал.

Ако дуото от Югоизточна Европа се провали, пише изданието, като има предвид България и Румъния, ще се прокраднат съмненията за прословутата преобразуваща сила на ЕС и перспективите за разширяване на съюза към Западните Балкани ще пострадат.

Това ще е трагедия, предупреждава "Файненшъл таймс". Вестникът се мотивира, че "перспективата за присъединяване към ЕС, колкото и дълъг и тежък да е пътят, е един от малкото стабилизиращи фактори на Балканите. Колкото и тъп да е, разширяването е най-силният външнополитически инструмент на ЕС".

Източник:

"Файненшъл таймс"/БТА


                                                         *  *  *


 image "Монд": Правителство на малцинството ще ръководи България

  Българският парламент гласува в понеделник новото българско правителство, включващо неподкупни мъже и жени, или поне обявили се за такива, пише френският в. "Монд" в материал за България.
   Новият български премиер Бойко Борисов си постави задачата да се бори с корупцията, която разяжда страната, и да възстанови доверието на ЕС, на който му омръзва да гледа как част от помощите му изчезват. "Крадците трябва да се страхуват", цитира "Монд" думи на Борисов. На парламентарните избори на 5 юли Борисов получи почти пълно мнозинство в парламента - 116 места от 240 и отказа да състави коалиционно правителство, което щеше да е плод на пазарлъци и компромиси. Той се заобиколи с министри от партията си ГЕРБ, подсилени от независими личности, отбелязва вестникът. Другите десни формации в парламента подкрепиха на 27 юли новото правителство на малцинството. Само крайните националисти от "Атака", другите победители на изборите и неудобни съюзници, обаче се съгласиха да подпишат меморандум, който ангажира тяхната подкрепа през следващите четири години. Другите две десни формации, образуващи мнозинството, обявиха, че ще гласуват по реформите за всеки отделен случай. Популистите от "Ред, законност и справедливост" дадоха единствено "шестмесечен кредит на доверие", отбелязва френското издание. В отговор на този колеблив ентусиазъм премиерът се зарече, че "няма да допусне да му извиват ръцете" и че ще поиска вот на доверие, ако депутатите не го подкрепят. "Няма да правим компромиси с политическата стабилност", увери той. По този начин Борисов остана верен на своята репутация на човек с железен юмрук, с директен стил и груби маниери, именно този образ му спечели подкрепата на населението. Само за няколко години избирателите издигнаха този бивш бодигард, след това началник на полицията, до кметския стол в София, а от сега нататък и начело на държавата, отбелязва "Монд".
    През 2008 г. ЕС замрази стотици милиони евро фондове заради измами с тях и поиска по-добро поведение от България като член на ЕС. Като знак за промяна на нравите сегашното правителство е в голяма степен съставено от нови хора от поколението на 40-годишните, които нямат нищо общо със старата компрометирана политическа класа, голяма част от която произлизаше от бившите комунистически тайни служби, пише изданието. Така например младият външен министър Румяна Желева е завършила образованието си в Германия. Правосъдието, критикувано в европейските доклади за непрофесионализъм и корупция, е поверено на Маргарита Попова, бивш прокурор и експерт в борбата срещу корупцията. Финансовото министерство се поема от Симеон Дянков, главен икономист от Световната банка, който обещава заем от МВФ и строго управление на държавните разходи в подготовката на България да влезе в еврозоната "до две години", отбелязва вестникът. Хората от улицата наблюдават новото правителство, от което се очаква да прочисти страната и междувременно продължават да следят българската криминална хроника. Макар и мафиотските убийства да са намалели, криминалната хроника се подхранва с финансови злоупотреби, купуване на гласове и университетски дипломи, арести на корумпирани чиновници и дори на един заместник-министър и отвличане на бизнесмени срещу откуп. А това поражда "мъдрата резервираност" на гласоподавателите, отбелязва в заключение в. "Монд".
БГНЕС
Париж / Франция

                                            * * *

"Дойче веле",

България  | 27.07.2009
                          Стабилност + рискове     image GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: НС избра новото правителство     Новото българско правителство начело с министър-председателя Бойко Борисов положи клетва и встъпи в длъжност. Александър Андреев прави първи оценки и прогнози за предстоящия мандат:     България има стабилно правителство, което получава както доверието на избирателите, така и на техните народни представители. Това успокояващо съобщение излъчи българското Народно събрание към гражданите на страната и към партньорите от ЕС. Защото - както казаха и част от ораторите в залата - по време на всеобща криза политическата стабилност е много важна. Министър-председателят Бойко Борисов не се задоволи само с обещание за стабилност, а създаде у хората надеждата, че доходите им дори ще се повишат. 

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Атака иска да се приобщи към властта

Прибързани обещания

Най-предпазливо казано, това обещание в момента е прибързано, ако не и популистко. Очакват се съкращения в държавната администрация, а те ще ударят по доходите на много семейства. Постъпленията от туризма тази година ще намалеят с двуцифрен процент - ето още един атентат срещу портмонето на милиони българи. Мнозина наблюдатели се опасяват, че наесен в криза ще изпаднат стотици малки и средни предприятия - поради липса на кредити и на пазари. Тоест - още безработни, още спадащи доходи.

Желанието на премиера и неговия кабинет да помогнат на българската икономика във времената на криза е похвално и заслужава всяческа подкрепа, но как точно ще стане това - от програмната декларация на кабинета не се разбра. Насърчаване на местния бизнес - отлично. Нови работни места - по-добре не може и да бъде. Чуждестранни инвестиции, инжекции за селското стопанство и инфраструктурата - прекрасни идеи. Но откъде ще дойдат парите в момент, когато трезорите на банките и държавните бюджети в цяла Европа са преметени като бедняшки нощви?

Някои слабости на новото правителство

Такава е най-голямата програмна слабост на новото правителство. То обаче има и някои политически слабости. Първата от тях се нарича Атака. Фактът, че единствено тази партия, около която ЕС иска санитарен кордон, обеща безрезервна и безсрочна подкрепа на Борисов, вече уврежда имиджа на кабинета му пред европейските партньори. Да, Атака жизнено се нуждае от някакво приобщаване към властта след толкова дълга кариера в изолация, но дали ГЕРБ няма само да загуби от тази подкрепа?

Правилно Синята коалиция застана на известна дистанция от правителството - не само заради безпротфейлния пост на скандалния Божидар Димитров. Това, впрочем, са и политическите слабости номер две и номер три: безспорно неподходящите назначения на Димитров и на новия културен министър Вежди Рашидов (които предизвикаха сериозна критика в страната) и отдръпването на сините.

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  И Костов познава гнева на българския избирател

Българският избирател не прощава

Кабинетът Борисов засега изглежда стабилен, но на всички е ясно какво ще стане при първи конфликт с необвързаните поддръжници в Народното събрание. Последната, най-голяма политическа опасност пред Борисов, може да се разчете в биографията на няколко негови предшественици в креслото на министър-председателя. Еуфория и бързо разочарование, достигащо до пълно отрицание - това се случи и на Виденов, и на Костов, и на Царя. Сигурно ще се случи и на Борисов, и то не само, защото обещанията му са не по-реалистичните от 800-те дни на Сакскобургготски, а просто защото такава е нагласата на българските избиратели.

  Автор: Александър Андреев / Редактор: Б. Григорова    





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 823376
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия