Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
13.07.2009 22:40 - Празнични годишнини в Царското семейство
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 1028 Коментари: 0 Гласове:
0



Н.Ц.В.Княз Кирил Преславски: Рано или късно българите ще видят приноса на баща ми

image
 


10 юли 2009, в-к "24 часа", автор Алексения Димитрова
Снимка:Авторът

На 11 юли вторият син на Симеон Сакскобургготски - княз Кирил Преславски, навършва 45 години. Той е най-популярният, най-общителният, най-публичният от синовете на царя. Дали заради професията си на инвеститор, който трябва да знае много от всичко, преди да вземе отговорно решение? Или заради факта, че през 1997г. косвено се намеси в съдбата на България, приемайки поканата на тогавашния президент Петър Стоянов да му стане икономически съветник? Какъвто и да е отговорът, това го прави събеседник, от когото могат да се чуят интересни неща.

- Как се чувствате на 45 години, г-н Сакскобургготски - като успял мъж на средна възраст или все още млад човек с дълъг път пред себе си?

- Късметлия съм, че се чувствам все още млад, но в същото време, ставайки на 45 години, за първи път поглеждам към себе си, правя равносметка и се чувствам все по-зрял.

- 45 години не са кратък път в човешкия живот. Защо се чувствате удовлетворен?

- Може би заради факта, че съм успял да запазя баланса - от една страна, съм успял да се развия в професионално отношение, но в същото време да бъда близко до семейството си и да се радвам на любими хобита и занимания извън работата си.

- Ако сега започвате житейския и професионалния си път, какви грешки бихте избегнали?

- Мисля, че моята слаба страна е, че съм сговорчив и разбран, не умея да се противопоставям, но в същото време съм късметлия, че съм борец, че съм в бизнеса с честни хора, с които мислим подобно и имаме сходен манталитет. Не съм планирал специално своя живот, но сега наистина се чувствам щастлив и удовлетворен от това, което съм постигнал.

- Кои черти от характера си харесвате и не бихте им изневерили?

- Мисля, че една от тях е, че съм човек, който постоянно се съмнява. Не приемам нещата за веднъж гарантирани. Друга моя черта, която намирам за добра, е, че обичам обикновените неща, че съм дисциплиниран и общителен.

- Кои от тези качества придобихте от своя баща и кои - от майка си?

-Мисля, че и от двамата получих чувството за отговорност и дисциплина, както и благодарност към нещата от живота. Също и това, което споменах - да не приемам нещата като гарантирана даденост веднъж завинаги. От тях, разбира се, придобих семейните ценности, чувството за честност, общност и взаимопомощ.

- Как се отрази на живота ви фактът, че баща ви е цар?

- Ние, децата, още от малки бяхме респектирани от мисията му, виждайки колко е отдаден на нея. От друга страна, бяхме с ясното съзнание, че нямаме никакви привилегии, че трябва много да учим и, че уважението на хората не е нещо, което е гарантирано, а трябва да се заслужи.

- Спомняте ли си кога като малък за първи път чухте, че баща ви е цар, и как реагирахте тогава?

- Не мога да си спомня наистина. Но докато растяхме, и двамата ми родители успяха да ни внушат, че ние не сме специални по никакъв начин и че не трябва да очакваме никакъв вид привилегия заради миналото на своя баща или заради биографията ни.

- Но нямахте ли задължението да се държите като царски деца със съответното отношение към хората и към света?

- Мисля, че това е изискването на всеки баща и майка към своите деца независимо дали те са синове на цар, или не - да се държат възпитано, да умеят да общуват с хората, да носят нравствени ценности, които са важни за всички хора. Различното в нашия случай може би е само това, че ни бе показана навреме и на практика важността на тези качества.

- Какъв баща беше царят - строг, безкомпромисен? Не ви ли глезеше поне малко?

- Ние бяхме големи късметлии първо, че изкарахме едно нормално детство. По никакъв начин не ни деляха от другите деца, от приятелите ни в училище, а после и от другите хора. Бяхме късметлии, че можем да ходим във ваканции, да караме ски с други деца, но в същото време да имаме един блестящ пример за поведение.

- Какви са сега взаимоотношенията с баща ви - държите се един към друг повече като партньори или все още изпитвате едностранно висок синовен респект към него?

- Сега, като пораснах, сме наистина повече като партньори. За съжаление не можем да се виждаме често, защото той е отдаден на работата си в България, но дори отдалечени, имаме съвсем нормални и добри взаимоотношения като баща и син.

- Позволявате ли си да го критикувате понякога?

- Бих казал по-скоро, че обменяме идеи и се консултираме един с друг. Това става двупосочно, разбира се - всеки от нас иска да разбере какво мисли другият. Той казва какво се случва или какво мисли по дадена тема или събитие, а после се интересува какво мисли по въпроса младото поколение, как то възприема определени неща.

- Значи понякога сте негов неформален съветник?

- Не бих си приписвал такава роля. По-скоро той се интересува какво мисли моето поколение за определени неща, а също и как нещата се възприемат от следващите поколения.

- Вие сте баща на 3 деца. Кажете ни повече за тях.

- Най-голямата, Мафалда, ще навърши в края на юли 15 години, малката, Олимпия, в края на годината ще стане на 14, а синът ми Тасило е на 7.

Не мога да се оплача - те са балансирани, добри деца. Правят нормални за възрастта си неща - ходят на училище, излизат с приятели, срещат предизвикателствата, нормални за тяхната възраст, непрекъснато питат и изискват. Вълнуват се от задачите си в училище, обсъждаме какви са възможностите да отидат в големи университети и какви професии да избират. Разбира се, те растат с всички нормални неща, които заобикалят децата в XXI век - използват много интернет, влизат в различни социални мрежи. Брат им на 7 години все още е във възрастта, в която трябва да изгради много неща, за да се превърне в зрял, работещ човек.

- Какво вие и майка им се опитвате да възпитате главно у тях?

- Да бъдат нормални, балансирани хора, да се радват на нещата от живота и да ги ценят. В същото време искаме те сами да избират това, което ги интересува, като академична насоченост, като хобита - музика, спорт, образование, което ги привлича, за да преследват целите си с удоволствие.

- Как с Росарио сте си разпределили задълженията към тях - кой за какво отговаря?

- Ние и двамата споделяме по много и по малко от малките и големите задължения. Който когато е свободен, се отдава на това да ги води на спорт или да бъде с тях, когато имат нужда, или да им даде помощ. В същото време гледаме да им оставим лична свобода и да им дадем възможност да се учат и усъвършенстват сами.

- Искате или не, съдбата ви е свързана с България. Как отношението ви и контактите ви с България и българите се променяха през годините?

- Макар че не живея постоянно в България, съм свързан с българската общност в Лондон, голяма част от социалния си живот тук прекарвам в обкръжението на българи...

- Както видях, в социалните и професионалните ви мрежи в интернет също има много българи...

- Да, да, така е. С част от тези хора се опитваме да помагаме на българската общност в условията на криза с контакти, с намирането на работа, която отговаря на възможностите и квалификациите им. Хубавото е, че още със създаването на тази общност аз бях част от нея...

- Като президент на Бългериан сити клъб в Лондон...

- Да, точно така.

- Още ли сте свързан с клуба?

- Да, имаме комитет, срещаме се и заседаваме редовно. Мога да кажа, че хората са много запалени и отдадени на тази кауза, организират различни мероприятия - срещи, изложби, представяния. В клуба има изключително качествени хора и аз съм горд да бъда част от тази общност.

- Някога бяхте поканен от президента Петър Стоянов да бъдете негов икономически съветник. Кажете честно - това продуктивна идея ли беше, или бе лансирана просто за да бъде спазен добрият дипломатически вкус и балансът в политиката?

- Този съвет не беше нещо изключително, но твърдо вярвам, че беше добра форма на обмяна на идеи, мнения, предложения, които да бъдат анализирани открито. По време на неговите срещи бяха предложени и чути много добри идеи. За мен лично пък това бе чудесна възможност да науча още повече за страната, да срещна хора, които също са въвлечени в тази идея, да чуя техните мнения, да се запозная с лидерите на България и да им предложа това, което искат да ползват от моя професионален опит, като го прибавят към традиционни схващания в България. Дали те са го направили или не, разбира се, зависи от тях, но идеята да се обменят повече и различни мнения бе чудесна. Винаги съм харесвал това.

- Както знаете, след броени дни България ще има ново правителство. Бихте ли приели отново подобна роля, ако някой ви я предложи?

- Гледам, че има много идеи за личности и не съм сигурен, че те имат нужда от още. Но ако бъде отправено такова предложение, то ще бъде нещо, върху което трябва да се помисли.

- Как приехте преди време решението на баща си да се върне постоянно в България и да влезе в голямата политика?

- Вижте, баща ми през целия си живот е бил отдаден на България  и се е опитвал да допринася по един или друг начин за страната. Така че и включването му в българската политика бе част от този път.

- Как приемате оставката, която подаде преди дни?

- Това е негов избор. Предполагам, че той е имал визия за това какво иска да постигне движението му на тези избори, и може би като баланс взе решение, което вярва, че е добро.

- Не сте ли разочарован, че почти 10 години той работи, за да оправя ситуацията в България, а накрая българите му обърнаха гръб с вота си?

- Не, не бих погледнал на нещата по този начин. Политиката винаги е била неблагодарна работа, независимо кой си, дали си качествен човек, дали си успешен политик, дали си признат в своята област професионалист. Може сега вотът да е такъв, но нямам съмнения, че хората рано или късно ще забележат неговия принос.

- Знам, че ще ви задам неприятен въпрос, но той е неизбежен - как е брат ви Кардам почти година след катастрофата през август 2008 г., когато изпадна в кома?

- Подобрява се бавно, но се подобрява. Напълно съм наясно, че едно възстановяване би траяло много по-дълго време. Ние се надяваме, че нещо ще се случи, за да се възстанови той във възможно най-голяма степен.

- Черно-бялата снимка на децата ви, която възнамеряваме да публикуваме, е правена от вас. Знам, че черно-бялата фотография е едно от вашите хобита. А какви са останалите?

- Моята голяма страст е физиката, която е и академичното ми образование. Моето хоби е спортът. А професията ми - инвеститор.

                                     * * *

   На 11 юли в Царското семейство се навършва и друга годишнина. През 1996 г., на тази дата Престолонаследникът Н.Ц.В.Княз Кардам Търновски се венчава за своята избраница Мириам де Унгрия и Лопес. Престолонаследникът има сериозна академична подготовка, завършва агро-инженерство, специализира в САЩ и работи в Израел и Аржентина. По-късно следва телекомуникации и започва кариера и в тази област. Княгиня Мириам завършва история на изкуството и специализира гемеология. Работи в областта на дизайна на бижута.
  Православният венчален ритуал се извършва от Н.Впр.Митрополитът на Западно- и Средноевропейската Епархия на БПЦ Симеон в църквата "Св.Св.Андрей и Димитър" в Мадрид. През 1973 г. Княз Кардам представлява Н.В.Царя при полагането на първия камък на този храм. На сватбената церемония, широко отразена от европейската преса, присъствува цялото Царско семейство, както и много представители на европейските монархически дворове.
/"Монархически свят"/

image

image

                                      * * *

image
/2.Х.1994г., параклисът "Св.Иван Рилски", Лондон,
Княз Кирил Преславски и Княгиня Росарио представят
40-дневната Княгиня Мафалда в Божия дом/




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 816727
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия