Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.06.2009 22:30 - Предимствата на центъра
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 888 Коментари: 1 Гласове:
0



    Едва ли има медия у нас, в която през последните дни да не се прогнозира характера и състава на бъдещото българско правителство. Прави впечатление обаче, че след Евроизборите все по-често се говори за възможността то да бъде именно дясноцентристко. От друга страна, все по-ясно се откроява и фактът, че "печелившата карта" в настоящата политическа игра държи само един играч. Кой е той, и кои прогнози ще се окажат най-обективни и реалистични, предстои да видим в "деня на истината" - 5 юли. Дотогава можем само да съпоставяме своите и чужди мнения. Ето, например, какво е мнението на журналиста Иван Гарелов преди и след Евроизборите:
 

"БСП И ДПС НАПРАВИХА всичко възможно за фрагментация на политическото пространство, което да не позволи съставяне на правителство на дясната опозиция. И сега пак те , ни заливат с твърдения, че сме обречени след парламентарните избори да не можем да съставим правителство или ако се пръкне, то ще е от 4-5 партии, несъвместими по своята природа.

И затова най-добре би било това нехомогенно правителство да е експертно, служебно, с кратък срок, докато мине кризата. Пък напролет статуквото ще бъде възстановено и управляващите досега ще благоволят да ни управляват отново.

Дори резултатите от евроизборите да се повторят, някакви си 2-3% не достигат да се състави хомогенно десноцентристко правителство от 3 и субекта - ГЕРБ, Синята коалиция и НДСВ. При парламентарния вот активността ще е по-висока и процентите от малките ментета ще отидат при по-големите. Ако избирателите не бъдат излъгани и обезкуражени, има вероятност десните партии да увеличат своя вот. Ето защо.

Вече и в самата БСП разбраха колко неадекватна е възприетата пиар стратегия да се лансира само лицето на Станишев, а партията да се скрива. На старите муцуни им писна да гледат как техният лидер с неадекватна усмивка се рее из риалити шоута и дава интервюта за жълтия печат. Направи ли ви впечатление в изборната нощ колко по-критични бяха оценките на партийните барони Румен Петков и Румен Овчаров от щастливия коментар на Станишев, че разликата все пак не е 10%. Става ли ви ясно, че след изборите ще има тъжен, но суров конгрес, където ще кажат: "Сергей, сбъдни ни една мечта, отивай си!"

Истината е, че БСП няма как да подобри резултата си от евроизборите, защото неговият твърд електорат бе максимално мобилизиран, а за периферия управляващата партия не може и да мечтае.

Докато ГЕРБ има възможности да подобри своя резултат, защото разполага с широка периферия. Но как? Твърди се, че за евроизборите ГЕРБ нямал кампания, а Бойко отсъствал от сцената. Наистина ГЕРБ не направи шумна кампания. Но трябваше ли да се появи на сцената и да стигне своя връх доста преди изборите, които можеха да му донесат властта.

За да не се изхаби за това време, партията и самият Борисов не трябваше да правят много резки движения и да оставят управляващите да грешат. ГЕРБ губеше, когато изоставяше тази стратегия и Бойко Борисов се поддаваше на провокациите на БСП и влизаше в излишни спорове.

ГЕРБ направи скромна кампания. Но за разлика от всички имаше ясни цели и приоритети, отказа всякакво предизборно коалиране и посочи евентуалните си партньори за след изборите. А и Бойко не е отсъствал, болният му крак свърши цялата работа. Очаквам пълна мобилизация на ГЕРБ за новите избори.

Един месец преди евроизборите написах в "24 часа", че "ключът" към бъдещото десноцентристко правителство е автентичната десноцентристка партия НДСВ. Тя може да е центристка партия, но сърцето на привържениците й бие вдясно.

И Евгений Дайнов, и Димитър Аврамов посочиха НДСВ като възможен партньор в десноцентристко управление. Минаха евроизборите, НДСВ направи своя "бум", а единствено Костов все още не е прозрял и се заяде с жълтите. А трябваше да е благодарен на НДСВ, че се бори и постигна отмяна на 8% бариера. Иначе Синята коалиция оставаше вън от Европарламента, пък и от националния.

За НДСВ твърдят, че Меглена Кунева е донесла гласовете им и те няма да повторят успеха си. Но Кунева не е личност сама по себе си, тя е кадър на НДСВ, от тях е открита и издигната. А тази партия разполага с доста силни личности от такъв ранг, чийто имена сега ще украсят партийните листи.

Що се отнася до сините, бях доста разочарован от резултата им. Очаквах, че като реакция на униженията от страна на управляващите, сините ще гласуват масово. Не стана. Потенциалът на Синята коалиция е голям, но не виждам кой ще поведе хората. Никога не съм сатанизирал и демонизирал Иван Костов, но знам, че той от хора (щеше да се съюзява с Яне) и от избори не разбира. Затова се заяжда с ГЕРБ и НДСВ, вместо да се обърне към десномислещит. Защо ли най-ярките седесари не се самоорганизират и поведат хората. Все пак става дума за исторически шанс.

ИВАН ГАРЕЛОВ, 23 юни 2009, в-к „24 часа”

                                                  * * *

ИСТОРИЯТА на отношенията между НДСВ и десницата е пълна с крайни чувства, фатални грешки и недоразумения.

Докато бе в Мадрид, царят бе любимата играчка на десните политици у нас. Когато реши да се завърне и да стане президент, десницата му попречи. Опита се да му попречи да влезе и в политиката. Отказа му съвместно управление. И така до днес.

Но без официално нищо да не се е променило, нещата вече не стоят така. НДСВ и десницата развиват заедно активна опозиционна политика, гласуват заедно в парламентарната зала, сезират Конституционния съд, правят всичко възможно, за да спрат последните арогантни решения на управляващите от БСП и ДПС.

Ако Иван Костов и Мартин Димитров като добри икономисти сложат ръката на сърцето, не могат да не признаят, че докато бе на власт, НДСВ провеждаше стопроцентова дясна икономическа политика, и че благодарение на нея тройната коалиция не се отклони от нея. Да припомним, че НДСВ има честта по нейно време България да бъде приета в НАТО и ЕС.

Често се говори за европейските лица на НДСВ като Меглена Кунева, Соломон Паси, но когато говорим кои са най-добрите десни макроикономисти в България, не можем да подминем блестящия икономически екип на НДСВ.

А Минчо Спасов показа колко значима и обществено полезна може да бъде фигурата на един председател на комисия например.

Защо темата за отношенията между НДСВ и десницата отново излиза на преден план? Според сметките, които се правят за следизборния състав на Народното събрание, има много голяма вероятност на бъдещата десноцентристка коалиция да не й достигне малко, за да състави правителство. Тази опасност се засилва и от разнобоя в сините редици. Както и да завършат тези конфликти, десните ще влязат по един или друг начин в новия парламент, но с по-малко места, отколкото загатваше първоначалната еуфория. Ето защо не СДС (Синята коалиция) ще е “ключът” към бъдещото управление, както обича да казва Мартин Димитров. Десницата е не ключ, а елемент, заедно с ГЕРБ, на бъдещата управляваща десноцентристка коалиция. Ключова ще бъде ролята на малка дясна или десноцентристка партия, която успее самостоятелно да преодолее процентната бариера.

Ако следите добре действията на Яне Янев, той се е прицелил в тази роля. Досега не напада Бойко Борисов и чрез близки тв водещи постоянно пита дали Бойко би работил с него в бъдещо правителство. Е, алтернативата на Яне Янев или на някое спретнато набързо менте е само автентичната десноцентристка партия НДСВ.

Не мисля, че това би било проблем за водачите на десницата. Иван Костов би трябвало да е изживял обидата, че навремето царят го победи на изборите. Не е сериозен аргумент също, че НДСВ е управлявала заедно с БСП. В миналото това се бе наложило и на самия г-н Костов (кабинетът "Д. Попов").

Проблемът на НДСВ е да си върне онази част от своите привърженици, които бяха разочаровани от съуправлението с БСП. Тези хора трябва да повярват в ключовата роля на жълтата партия за отстраняването от властта на БСП и ДПС.

Пътувах в няколко големи български града с политическото шоу "НДСВ на прицел". Отношенията с партньорите от тройната коалиция са най-важният въпрос, който задаваха хората на тези срещи. Когато получаваха уверения от водещите политици на НДСВ, че най-вероятно след изборите България ще бъде управлявана от десноцентристка коалиция и НДСВ вижда своето място в нея, хората се отпускаха, усмихваха се. НДСВ може да е центристка партия, но сърцето на нейните привърженици бие вдясно.

Може би историята на отношенията между НДСВ и десницата ще прераснат в зряла връзка?"

ИВАН ГАРЕЛОВ, 8 май 2009, в-к „24 часа”

 




Гласувай:
0



1. thetrooper - "Когато реши да се завърне и да стане президент, десницата му попречи."
25.06.2009 10:59
Не е вярно - попречи му Конституцията, понеже не беше живял последните 5 години в България. Полковник Гарелов да вземе да се скрие някъде!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 823799
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия