Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
20.06.2009 10:50 - "Стоим стабилно в центъра"
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 534 Коментари: 0 Гласове:
0



Огнян Герджиков: Кунева да не е извънземна? Тя е от НДСВ   19 юни 2009, Мариела Балева, в. "Труд"

 

image

С проф. Огнян Герджиков, заместник-шеф на НДСВ и кандидат за депутат в Кърджали и 25-и район-София, разговаря Мариела Балева:

- Проф. Герджиков, казват, че политиката е като опиум за този, който влезе в нея. Толкова ли силно е влиянието й върху вас, че се отказахте от заявеното ви намерение да я напуснете?

- Политиката е заболяване. Късметлия съм, че тази зараза ме е хванала възможно в най-слабата й форма. За разлика от много други мои колеги, които са тежко и безвъзвратно заболели от нея. В политиката не се чувствам най-комфортно. Тя обаче не иска да ме остави.

- Стимул да не би да е добрият резултат на НДСВ за евровота?

- Ако резултатът беше лош, щеше да ме ангажира още повече да не напусна. Правя усилията заради НДСВ, въпреки че призванието ми е университетът.

- Има ли у вас тайна обида, че ваши колеги от т. нар. юридическо царско лоби станаха висши магистрати - Константин Пенчев е шеф на ВАС, проф. Георги Петканов стана член на Конституционния съд. А вие останахте в парламента.

- Откъде накъде обида? Напротив, това е нормално. Те са качествени хора от Юридическия факултет. Петканов е утвърден професор, Анелия Мингова - също. Пенчев, макар да не е бил редовен преподавател, бе хоноруван и то немалко години. Съвършено нормално е те да заемат ключови позиции в съответните институции. Не съм се стремял към Върховен съд и продължавам да казвам - за мен университетът е моят втори дом. Сърцето ми все е при моите студенти и моите книги.

- Хвърляте се в тежки битки - водач на листа в Кърджали, където са Стефан Данаилов, Вежди Рашидов и Лютви Местан. Още сте и мажоритарен кандидат в 25-и район-София срещу Сергей Станишев, Яне Янев и няколко известни дами.

- Уважавам политическите си опоненти и няма да чуете от мен лоша дума или озъбване за никого от тях. Най-важното във всяко състезание е феърплеят. Грешки съм правил през годините в политиката, правя и сега, признавам си. Влязох в нея с нулев опит и постепенно го трупах. Но пък съм - колкото и да е нескромно - добър професионалист и компетентен в областта на правото.

- Не е ли обречена битката ви в Кърджали?

- За всеки е ясно, че шансът да се спечели Кърджали от кандидат извън ДПС практически е нулев. Но това не означава, че каузата е обречена, защото всеки глас, получен в този град, влиза в общата маса гласове за НДСВ и се преразпределя. Не е без значение дали ще получа 200 или 2200 гласа, например.

- В НДСВ се проляха доста сълзи при подредбата на листите. Сериозни скандали имаше във Варна, Пазарджик и Монтана. Как стана така, че Весела Драганова измести Любка Качакова?

- Драганова има силни структури в Пазарджик. Там е най-голямата сила на Партията на жените. И се съобразихме с това. Качакова е от лицата на НДСВ и затова тя е след мен в листата в София. Но при нас в НДСВ сътресенията бяха най-малки в сравнение с другите партии, където имаше големи драми.

- Царят ли нареди листите ви?

- Царят нанесе някои корекции. Те не бяха многобройни, но бяха много точни. А и по устав той има последната дума.

- Определят НДСВ като една от позитивните изненади на евроизборите, преди тях ви бяха обявили, че сте в клинична смърт. Но Меглена Кунева я няма сега в листите. На какво разчита НДСВ?

- От 2001 г. на всички избори досега социолози и политолози винаги са ни давали по-ниски прогнозни резултати. Да ме прощават, но това показва, че нещо в методиката им е сбъркано. Какво значи Меглена Кунева я няма? Тя да не е нещо извън НДСВ, извънземно? Кунева е продукт на НДСВ и е част от всички нас. Както Даниел Вълчев, Милен Велчев, Минчо Спасов, Гергана Грънчарова и други са наши кадри, които можем да ги покажем в Европа и да станат политици от европейски ранг.

- От 2001 г. протягате ръка към сините, но те все бягат от НДСВ. А преди дни ви обвиниха, най-вече Иван Костов, че ДПС ви е преляло гласове. Колко гласа и къде, г-н Герджиков?

- По-смешно нещо от това преливане на гласове не съм чувал. Коя партия може да накара и организира електората си така, че той да гласува за друга партия. Не го разбирам. За нас има подадени гласове от разочаровани сини избиратели, както и от други партии.

- Едва ли някой би признал за донорство на гласове от ДПС към вас, но дали пък това не е повод да кажем, че Либералният алианс между двете партии не се е състоял?

- Няма преливане на гласове от ДПС, за да говорим за някакъв Либерален алианс. Измислена история е. Категорично!

- Иван Костов ли пречи на сътрудничеството между сините и НДСВ?

- Трудно ми е да го преценя. НДСВ се стреми и от години е в центъра на политическото пространство. Ние не обичаме конфронтациите, особено в период, в който България влезе в рецесия. Искаме да излъчим стабилност, професионализъм и тези, които смятат, че могат да споделят нашите ценности, вкл. “Синята коалиция”, толкова по-добре за страната. Дори НДСВ й помогна в регистрацията.

- Милен Велчев съобщи за стратегическа цел на тези избори - 10%.

- Аз бих казал не по-малко от осем на сто, но не слагам таван 10. Може и повече. (Усмихва се.) Но над сто няма да е с гаранция.

- Не е ли прекалено голяма амбицията ви?

- Нормално е да сме амбицирани. Хората разбраха, че НДСВ има експертен икономически потенциал за България, особено в този период. Той е национално богатство и ако не се използва, ще е грехота.

- Наблюдатели предсказват, че НДСВ ще е от сигурните, които ще участват в бъдещото управление.

- Нека да не предопределяме вота на избирателите. Те ще определят кой с кого. Нямам ясновидски качества, за да знам как следващият парламент ще се конфигурира. Предпочитанията ни са да водим умерена политика, съобразена с кризата, и да можем бързо и лесно да я преодолеем. Ние стоим стабилно в центъра и тези, които споделят ценностите ни, са винаги добре дошли.

- Да ви помогна в пъзела - може би с ГЕРБ и сините?

- Има физически закон за центростремителност на силите. И тези, които смятат, че могат да застанат зад основните ни послания и опорни точки в платформата, с тях ще си сътрудничим и ще се коалираме.

- Не липсват слухове за предварителна договорка между НДСВ, ДПС и БСП за повтаряне на мандата. Има ли?

- Такива предварителни уговорки нямаме с никого.

- ГЕРБ не ви напада в говоренето си, а се “озъбва” срещу всички други. Как ще оборите тези, които казват, че ще изберете за партньор, който ви предложи по-добра оферта, т. е. да сключите по-добра търговска сделка?

- (Усмихва се.) Аз лично като юрист съм специалист в материята на сделките. В политиката също има сделки, но по-важното е защитата на основните ценности. Там, където има съвпадение на ценностите, и то в интерес на страната, ще се получи хармоничен брак. Ние не сме по сделките.

- Какви условия би поставило НДСВ - може би повече министерски кресла или пък Меглена Кунева да остане еврокомисар? Г-н Калфин и други намекват, че може да има нов еврокомисар.

- Както българският парламент излъчва правителството, така европейският ще излъчи еврокомисарите. Дали ще е пак Меглена Кунева - мандатът й изтича този октомври, не можем да знаем. Тя е много ценен политик за Европа. Еднакво добре стои и в Еврокомисията, би стояла и в Европарламента. На нея й приляга висока позиция в Европейската комисия.

- В кампанията правите послание, че НДСВ е незаобиколим фактор в политиката. Какъв компромис не бихте направили, за да сте в управлението?

- В политиката не е възможно без компромиси. Но те имат своята граница. Всяка конкретна ситуация показва докъде може да се стигне и докъде не може. Ние не искаме да излизаме от принципите си. Това, което извоювахме в икономиката на страната - държавното преразпределение да не е над 40% от БВП, плоският данък, социалното осигуряване, валутният борд, - това са фундаментите на успешното развитие и не бихме отстъпили от тях. Ако някой е срещу тях, няма да правим компромиси.

- Бяхте шеф на парламента през миналия мандат. Каква оценка бихте направили на това НС и на предходното?

- Българският парламент е много далече от съвършенството. Няма как да не е така, защото за съжаление в него влизат и хора, които нямат необходимите качества за парламентаристи. Не всеки е дорасъл да бъде депутат и да разбере това в пълна степен.

- А не отчитате ли проблема при реденето на листи?

-Стремим се да го отчитаме. През 2001 г. ние също направихме грешки, защото нямаше как да не го сторим, формирахме се за броени дни. Оттам нататък вече си подбираме много по-точно кандидатите и грешките са много по-малко. От няколко години казвам, че 240 души в НС е излишен лукс за България. 180 души ми се струва по-добър вариант. И в него трябва да има поне 75% икономисти и юристи.

 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 821930
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия