Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
14.05.2009 22:59 - На гости в Родината
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 2798 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 15.05.2009 11:42


    През последните дни на посещение в Родината отново е НЦВ Княгиня Мария Луиза. Във времето на своя престой, Нейно Височество взе участие в поредица от обществени и културни събития, организирани от Сдружение "Женска либерална мрежа", народни представители от НДСВ и обществени организации.
    Наситената програма на Княгина Мария Луиза започна на 8 май с дарението, което тя направи на БАН, и което включва кореспонденция,документи и книги,собственост на Царското семейство във времето на изгнание.
    На 10 и 11 май, по покана на обществеността и в сътрудничество със Сдружение "ЖЛМ", Нейно Височество посети градовете Велико Търново, Ловеч и Трявна, където бе радушно приета и приветствувана от своите сънародници. По време на визитите си, тя посети и манастира "Св.Никола" в Арбанаси, както и Троянската Света обител. В гр.Трявна Княгиня Мария Луиза откри и паметна барелефна плоча на своята майка-Царица Йоанна Българска, с чиито дарения е създадена и досега действуващата Болница за деца с белодробни заболявания в града.
    При срещите с обществеността - в Регионалната библиотека "П.Р.Славейков" във В.Търново, и в "Даскаловата къща" в Трявна, на културните институции бяха дарени и сборници с научни доклади,филм и календар, посветени на 100-годишнината от Независимостта на България.
    На 11 май - празника на гр.Ловеч, Нейно Височество участвува в празничната Света Литургия в Катедралния храм "Света Троица", отслужена от Н.Впр.Ловчанския Митрополит Гавриил. След богослужението, Нейно Височество, заедно с придружаващите я официални лица, сред които бяха министърът на Правосъдието г-жа Миглена Тачева, народните представители г-жа Анелия Атанасова, председател и на Сдружение "ЖЛМ", и г-жа Даринка Станчева, както и зам.-председателя на НДСВ г-н Илия Лингорски, участвува в литийното празнично шествие с иконата на Светите братя Кирил и Методий.
                                 * * *
  Фоторепортаж от посещението на НЦВ Княгиня Мария Луиза във Велико Търново, Ловеч и Трявна
/фотограф:Параскева Георгиева/
 

image

image

image

image

image

image

image

image


                                       * * *

      На 12 и 13 май НЦВ Княгиня Мария Луиза взе участие и в две други инициативи - на Сдружение "ЖЛМ", и на депутатите г-жа Даринка Станчева и г-н Андрей Баташов. Първата бе научната конференция, посветена на ІІІ-то Българско Царство, а втората - среща и празничен концерт на деца от Банат.
  image

   "Неглижирането на миналото е индикация за незрелост поне в степен, в каквато е и хиперболизирането му. Индикация за зрелост, за равновесие, за разумен баланс е да изговорим позитивите от присъствието на Кобургската династия в нашия политически живот. Да отречем заслугата на първия княз от тази династия за стремителния напредък на България от 1879 до 1912 г. би било не само неблагодарно към тях, но ще бъде презирано дори от тези, които ще ни ръкопляскат",заяви проф. Андрей Пантев във встъпителното си слово на научната конференция „Трето българско царство 1879-1946 г.”, която се проведе на 12 май в Софийския университет. "Смисълът на тази конференция е постигането на равновесие, преодоляването на големите амплитуди, не само защото будим усмивки сред онези, които доброжелателно или не, ни гледат по света, но и заради самите себе си", подчерта проф. Пантев.             
     Организираният от  Историческия факултет и Сдружение „Женска либерална мрежа” форум премина в присъствието на Н.В.Цар Симеон  ІІ, НЦВ Княгиня Мария Луиза, министъра на образованието Даниел Вълчев, декана на Историческия факултет доц. Пламен Митев и депутати от НДСВ.
  100-годишнината от обявяването на Независимостта задава общия контекст и съвместява конференцията с поредица от събития, организирани от народния представител Анелия Атанасова в опит да се популяризира интелектуалното и културното наследство на епохата.
    Първата сесия от конференцията обедини встъпителните слова на проф. Андрей Пантев и акад. Георги Марков и докладите на доц. д-р Веселин Янчев („Военните и Княз Александър I”), доц. д-р Валери Колев („Земеделци срещу комунисти през 1923 г.”), Людмил Станчев („Цар Фердинанд I и неговите „Съвети към сина”), доц. д-р Тодор Попнеделев („Университетът и държавността”) и доц. д-р Красимира Табакова („Монархията в съвременните учебници по история”).
    Теми на докладите от втората сесия бяха митовете за Търновската конституция (д-р  Владимир Станев),  личният режим (Светослав Живков), политическата биография на Петко Каравелов (доц. д-р Михаил Груев), културните стратегии на Третото българско царство (проф. д-р Мария Радева), свободата на печата в Третото българско царство (доц. д-р Йордан Василев), македонските организации в режима на Сталин, Тито и Димитров (ст.н.с. д-р Александър Гребенаров) и възстановяването на българската монархия през 1879г. (Мълвина Господинова).
   Предвидено е  издаване на сборник с докладите от конференцията.

 
                                     * * *
image

    Н.В.Цар Симеон ІІ се срещна снощи с представители на банатските българи в Централния военен клуб в София. Във водената от кмета на община Стар Бешенов делегация бе включен младежки фолклорен ансамбъл с ръководител Павел Велчов.
  Банатските българи бяха в София по покана на Негово Величество Царят.Посещението им бе организирано от народните представители от НДСВ г-жа Даринка Станчева и г-н Андрей Баташов, като част от инициативата „Моите корени”, осъществявана под патронажа на лидера на НДСВ с цел да подкрепя българите в чужбина.
   На срещата присъстваха НЦВ Княгиня Мария Луиза, посланикът на Румъния в България, министрите на образованието и науката Даниел Вълчев и на правосъдието Миглена Тачева, директорът на Народната библиотека проф. Боряна Христова, народни представители от НДСВ, културни дейци и общественици, представители на Дружеството на банатските българи, журналисти, отразявали проблемите на нашата общност зад граница и представители на католическата църква.
   „Миналогодишното ни посещението в Стар Бешенов остави у мен и съпругата ми незабравими спомени, заяви Негово Величество и подчерта впечатлението си от грижите на румънското правителство за малцинствените етнически групи в Румъния. "Това, трябва да кажа, прави чест на румънската държава. Поздравявам ви за верността и постоянството, с които пазите българските традиции и ценности. Считам тези две думи за много важни не само защото те са девиз на моето семейство от векове, но и заради важността им в живота на всеки човек. Убеден съм, че да останеш верен на себе си, на своя корен, на ценностите на своя народ, е морален и патриотичен дълг на всеки българин. Постоянството, необходимо за това, се отнася до всяка наша дейност – от най-малкото, което правим ежедневно, до най-големите цели и национални идеали.
Знаете, че поради исторически обстоятелства и аз живях дълго извън Родината. Но ако обичаме Отечеството си,  ние носим българското в сърцето, където и да се намираме. Положителната енергия, която усетих в Банат преди година, виждам и сега на лицата на тези млади хора, и това ме кара да вярвам, че българският дух е силен и ще пребъде", заяви Н.В.Царят.
    „Ние винаги сме били верни и честни поданици на Австро-Унгария и Румъния, но винаги сме били българи. Католическата църква и българското училище ни запазиха като българи. Аз съм кмет на най-голямата община в Румъния и съм един от първите завършили в България", каза кметът г-н Георги Наков.
     "За пръв път от бюджета на страната са отделени пари за българите зад граница", заяви министърът на образованието г-н Даниел Вълчев при откриването на срещата. "За проекти, по които да се изучава български език, география и история на България, са отделени 5 млн. лева", уточни министър Вълчев и пожела подареният от него на кмета на Стар Бешенов преносим компютър да подпомогне написването на проекти за изучаване на тези предмети и развитието на културната дейност.
   По-рано през деня банатските българи разгледаха „Царска Бистрица”.
   През април 2008 г. Техни Величества Царят и Царицата, бяха на посещение в Стар Бешенов по случай 270 години от основаването на българската колония в Румъния.



 



Гласувай:
0



1. iliada - Много интересен материял!
14.05.2009 23:06
И много любопитен за мен тъй като на фотосите зърнах и моята съученичка от Гимназията в гр.Павликени-Дарито /4-та и 6-та снимка -с китка здравец в ръка/-така ,че постинга освен любопитна информация ми донесе и доста спомени от Павликени и В.Търново .
Благодаря Ви приятелчета! Аз пък Ви бях обещала материял за Бяла черква и изпълних обещанието си-може да погледнете!
Благодарности за стойносттната книга която ми подарихте-Невероятни сте !
Прегръщам Ви с обич ! Илиана
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 816951
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия