Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
14.02.2009 14:42 - Светлите примери
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 906 Коментари: 1 Гласове:
0



     " В този час /11 ч.-б.а. / в столичния храм "Света София" се отслужва литургия в памет на 1140-годишнината от смъртта на Константин-Кирил Философ, предаде репортер на БГНЕС. Събитието е уважено предимно от млади хора, сред които най-много са учениците от Класическата гимназия. Те са приготвили и голям букет, който ще положат на паметника на Солунските братя пред Народната библиотека. /БГНЕС / "        В цялата търговска залисия около валентинки, сърчица, китки, бонбонки и какво ли още не, от няколко години насам се превърнахме в заложници на едно исторически невярно чествуване, незнайно от кого и как превърнато и в празник на влюбените. Разбира се,  едва ли някой би отрекъл, че любовта е най-прекрасното човешко чувство, но  като всяко истинско нещо, и тя не търпи показност, пазарлъци и  всякакви суетни прояви - все неща, с които изобилствува днешния ден, нарочен уж за неин празник. Добре е  да се знаят истинските факти за дадени събития и личности, за да не ставаме неволни поругатели на нечия светла памет и безсмъртни дела. Нека си припомним светлите примери, с кого и с какво всъщност е свързана днешната дата, толкова шумно и натрапчиво прогласяна по всякакви медии.
       На днешния ден, 14 февруари, по стария Юлиански календар, Светата Църква чествува паметта на Св.мчк.Трифон /1.ІІ.-нов стил/. Освен него, на същия ден се почита и паметта на Св.Кирил Славянобългарски. Ето какво ни разкриват съхранените от векове жития на славните Божии угодници:
     Свети мъченик Трифон е роден около 225 г. в Комсада, в Малоазийската област Фригия, в знатното семейство на дълбоко вярващи християни, които отрано го възпитават в добродетелите и истините на Христовата вяра. Затова още като дете, по негова молитва Господ извършва чудеса и изцеления.
      Когато Св.Трифон става юноша, дъщерята на римския император Гордиан /238-244г./ заболява от тежка душевна болест. Въпреки огромните грижи на най-добри лечители, състоянието й се влошава. През цялото това време обаче, тя неизменно повтаря едни и същи думи: " Никой не може да ме излекува, освен Трифон!" Дълго време тези думи се отдават на страданието й, но накрая императорът постановява да бъде издирен човекът с това име, който изцелява болни.
     Не след дълго младият християнин е доведен в Рим и по неговите усърдни молитви императорската дъщеря получава изцеление и напълно оздравява. Св. Трифон обявява пред всички присъствуващи, станали свидетели на чудото, че не той, а Живият и Истинският Бог, в Когото вярват християните, е Лечителят на момичето. Още тогава мнозина повярвали и приели Светото Кръщение. Сам императорът проявява голямото си благоволение не само над Св.Трифон, когото щедро обдарява, но и над всички християни.
    Коренно се променя обаче, това положение, когато императорският престол е зает от Деций Траян /249-251г./. Той е твърдо решен да изкорени християнството, и издава заповед всички християни в империята да се върнат към езичеството. В противен случай те ще бъдат обявени за предатели на великите богове на римския народ и на Рим, и ще бъдат наказани със смърт. Започват масови арести, и затворите в империята се изпълват с хиляди християни. Един от тях е и Св.Трифон, познат в цяла Фригия с горещата си християнска проповед и лечителство. Макар и да има възможност да се укрие, той в пост и молитва посреща стражите, които го отвеждат в Никея - седалището на римската власт във Фригия.
   Историята е съхранила за поколенията думите и поведението на Св.Трифон по време на делото срещу него. В началото управителят на римската провинция - Аквилин, се обръща към него с думите:
- Застаналият насреща да ни каже своето име, своята родина и своята съдба, а също да изповяда вярата си!
- Името ми е Трифон, родното място - Комсада. Съдба у нас няма, защото вярваме, че всичко става по Божи промисъл, а не по съдба и движение на звездите, нито пък случайно. По живот не съм роб, а свободен. Единствено на Христа служа! Христос е моята вяра! Христос е моята слава и похвала!
- Опомни се и се отречи от твоята измамна вяра, за да не бъдеш хвърлен в огън! Принеси жертва на боговете, гледам те млад тялом, а зрял по ум, и не ми се иска зле да свършиш.
- Ти ме заплашваш с огън, който се гаси - спокойно отвръща Св.Трифон,- аз пък предупреждавам вас, неповярвалите, за опасността от вечен огън, който не се гаси. Отстъпи от суетите, и познай Истинския Бог, за да не се разкайваш, когато се намериш във вечния огън!
   След този твърд отговор, разгневеният Аквилин наказва Светеца с изтезания, но те не сломяват духа на младия християнин. Когато отново е изправен пред съда, той без колебание отново изповядва вярата си, и отказва да се поклони на идолите:
- Мой Бог и Господ е Иисус Христос, Комуто служа с чисто сърце! Той ме научи и утвърди непоколебимо да пазя вярата си в Него. На Него - истинския Цар и Бог, се покорявам и пред Него коленича!
  Отново последва жестоко наказание - Аквилин заповядва да забият гвоздеи в ходилата на мъченика и така да го развеждат из заснежените  улици, като непрестанно го бият! При следващото изповядване на вярата си в Христа, мъченикът е осъден на смърт. В последната си молитва преди обезглавяването той умира, и присъдата остава неизпълнена.    

     На днешния ден нека си спомним и Свети Кирил /Константин Философ/, който заедно с по-големия си брат-Св.Методий, създава 4-та в света азбука и писменост, благодарение на които милиони хора приемат Христовата вяра. Поради това изключително дело Светата Църква определя Светите братя за "равноапостолни" - равни на самите Христови апостоли!
    Според известното житие, записано от Св.Климент Охридски, Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхожда от знатното семейство на Солунските славяни Лъв и Мария. Високото положение на бащата и богатите дарования на момчето отварят вратите на знаменитата Магнаурска школа в Константинопол, където той се учи заедно с децата на императора и на висшите византийски сановници, под прякото ръководство на самия Фотий, бъдещия Константинополски патриарх. След блестящото завършване на образованието си, Константин, вече наричан Философ, е назначен за Патриаршески библиотекар и преподавател по философия. Спечелил уважението и доверието както на Патриарха, така и на Императора, на него са възлагани най-отговорни и трудни дипломатически мисии. Но, на една от тях той се посвещава с цялото си сърце и душа - създаването на азбука и писменост за славяните! За целта Св.Кирил тайно отива при своя брат Методий в Малоазийския манастир Олимп, където двамата, в пост и молитва, извършват великото си дело. Когато новата азбука е факт, и са преведени най-важните богослужебни книги, двамата братя са изпратени от императора Михаил ІІІ в Панония и Моравия, за да покръстят тамошните славяни чрез майчиния им език. Там обаче, те срещат отпора на латинското духовенство, което обявява новата азбука за ерес, тъй като дотогава се смята, че Божието слово може да се проповядва само на трите свещени езика - еврейски, гръцки и латински. Светите братя се отправят в Рим, където пред папа Адриан Св.Кирил блестящо защитава славянската писменост и оборва в същината й "триезичната догма".
   Изключителните усилия, както в създаването на новата азбука и в превода на Свещените книги, така и неимоверната защита на святото дело, изчерпват силите на и без това крехкото здраве на Константин Философ. Още в Рим, едва 42-годишен, той тежко заболява. Тогава приема и монашество с името Кирил. Петдесет дни по-късно, на 14 февруари 869 г., великият просветител напуска този свят. Сам папа Адриан, предишен защитник на "триезичната догма", извършва погребението му в църквата "Св.Климент Римски".
  



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. monnio - Добре е че напомняш за това. Преди ...
14.02.2009 14:50
Добре е че напомняш за това. Преди няколко дни приятелка ми каза, че дори в протестантска Англия е в пълна сила щуротията около т.н. Ден на влюбените. В Швеция нямало и помен от нея, което си е екстра:)
Впрочем, това за четвъртата азбука не е вярно, поне в онази част, че е четвърта в света. Четвъртата (да си позволя една фриволност) разрешена за изписване на богослужебни текстове в тогвашна Европа. Имай предвид че Словото и по онова време е преведено и се чете на езиците на кавказките народи, Египет и дори на арабски:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 816951
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия