Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
05.02.2009 23:47 - Малка приказка
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 1752 Коментари: 2 Гласове:
0



   Попитали един мъдър и свят човек: " Наставниче, как най-общо ще определиш човеците? " Духовникът се замислил, помълчал известно време, а накрая тихо проговорил:
   " Някъде си, насред красиво място, недалеч една от друга, имало две стари къщи. Едната била поразнебитена, но все пак цяла, и можела да даде подслон и завет. И вътрешността на този дом не била по-различна - било занемарено, непочистено и въздухът не стигал. Сред всичко това обаче, там, до прозореца, имало едно чудно красиво кътче - с нежни полски цветя и старинен часовник.
   Другата къща изглеждала точно обратното - здрава, красиво боядисана, като нова. И вътре изглеждала по същия начин. Навсякъде блестяло от чистота, всяка мебел и вещ били на мястото си, въздухът бил свеж и чист. Но, в едно ъгълче, зад вратата, издайнически се подавал мъничък боклук, прашец почти невидим.
    Един ден, точно в  тази къща отнякъде влетяла муха. С яростно бръмчене тя започнала да обикаля из целия дом в търсене на нещо мръсно, нещо гнило, някаква помия - храната и средата на всички мухи. Уви! Навсякъде било чисто, твърде чисто. И тъкмо, когато  с яд се приготвяла да отлита, съзряла мъничкото боклуче! По-бърза от стрела, мухата бясно връхлетяла върху него и нагазила в мръсотийката му.
      В същото това време, в старата, разнебитена къща долетяла пчела. Тя вече била изморена от дългото търсене на цветен прашец, от многото километри, прелетени от мъничките й крилца. Някакъв аромат обаче, упорито я привличал към това място. Дали пък нямало да намери още някое цвете? Но, тук било мръсно, твърде мръсно. Въпреки умората си, пчелата обиколила целия дом, без да се заглежда в мръсотията, като се стараела да не се доближава до нея и да се опази чиста. Докато накрая с радост видяла красивото малко кътче - с нежни полски цветя и старинен часовник! По-бърза от стрела, пчелата долетяла до единственото чисто място в този дом, и блаженно се потопила в цветния прашец! Когато дошло времето, от него станал  чуден мед, за който се говорело дълги години!   
    Така, драги мои, и човеците биват два вида. Едните, и в най- чистото, и в най-доброто, и в най-светлата душа търсят да намерят поне едно мръсно петънце, и това им носи демонично злорадстване. Другите пък - обратно. В цялото зло и лошотия, които ги заобикалят, и в най-пропадналите души,те не спират да търсят дори и малкото чисто и добро.Защото то е единственото, което дава плод и за другите. Това е, което им носи Ангелската радост."
     Като се замисли човек, май твърде много стана мръсотията - и в нас, и извън нас. И твърде много мухи издевателствуват и над малкото останало чисто пространство, и над малкото останали чисти личности. А къде, впрочем, са пчелите? Защото те са, които придават плод!  
/ Какво казва един велик мислител и държавник преди повече от сто години, за добре познатото ни днес състояние на постоянно недоволство и оплакване - очаквайте в близките дни! /


Тагове:   малка,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. abadonka - Поздравления!
06.02.2009 18:13
Продължавай все така!Въпреки,че съм против монархията,не съм против интелигентни хора като теб.Успех!
цитирай
2. анонимен - Re:
10.03.2012 14:56
All famous folks at my university turn to <a href="http://qualityessay.com">writing services</a>. Such a fact inspires me to do the same!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 816563
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия