Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
17.01.2009 12:19 - Забравените истини за властта
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 603 Коментари: 0 Гласове:
0



    " Още от дълбока древност и до днес властта е един от основните двигатели на човешкото развитие и съществен регулатор на обществените взаимоотношения. Съпътствувала човека през всички изпитания на времето, тя и днес остава безспорен фактор и основа на човешката цивилизация.
      Нашето технологично и свръхматериализирано съвремие обаче, в голяма степен игнорира истинската същност на властта. Тя все повече се възприема или като необходимо зло, или като тирания, или като средство за лично облагодетелствуване и слава. От подобно разбиране за властта неминуемо произлизат множество обществени злини. Защото няма как погрешното разбиране да доведе до правилно и добро решение.Десетилетия наред същността на властта най-често се обяснява с идеологически клишета, които се налагат от определени политически и обществени сили.От друга страна, колкото повече в общественото съзнание избледнява същинският образ на властта, толкова по-неистов става стремежът към нея. И толкова по-грозни и опасни са последствията от това - всеобща корупция, партизанщина, обществена нестабилност и постоянно недоволство - от всички и всичко, свързано с властта. Така все повече се принизява нейното изначално достойнство и тя се превръща в обикновена разменна монета за хора и среди с нечистоплътни намерения.
     Властта - какво всъщност представлява тя? Какъв е нейният произход и предназначение? Какъв е нейният идеал? Всеки философски или политически мироглед може да даде свои отговори на тези въпроси. Всеки един от тях обаче, разкрива определени човешки разбирания за това. В истинска пълнота отговорите можем да открием най-вече във фундаменталното познание - всеобхватното и благодатно Божие Слово. Защото неговата универсалност е неподвластна на различните човешки пристрастия и надхвърля всяка човешка мъдрост. Разбира се, въпросите за властта се разглеждат от всички религиозни системи.И  всички те препотвърждават основната верова истина - властта е прерогатив на Бога и произтича от Него,за да регулира човешките и обществени взаимоотношения./Основана на тази Божествена наредба, властта е свещено дело, свързано със свещено служение на Бога. Самата дума "свещен" ,в своето  първоначално значение, означава "отделен, посветен в служба на Бога". Тази отделеност и посветеност са пряко свързани не с друго, а със себеотрицанието и саможертвата. Именно за това свидетелствуват Христовите слова: " Който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга; и който иска между вас да бъде пръв, нека бъде на всички роб" /Марк. 10:43-44/.
     Сам Спасителят, Комуто е дадена "всяка власт на небето и земята"/Мат.28:18/, вече две хилядолетия е примерът за върховно себеотрицание и саможертва. Като Първосвещеник и Помазаник, Той " не дойде, за да Му служат, а да послужи и даде душата Си откуп за мнозина"/Марк.10:45/. Божият Син ни дава не само идеала на истинския властник, но и на подобаващото отношение към властта: "Отдайте, прочее, кесаревото кесарю, а Божието Богу"/Мат.22:21/. Именно тази Христова заповед лежи в основата на знаменитата " симфония " между двете велики власти - властта на Кръста и властта на Короната. Имащи общ произход от Твореца на "всичко видимо и невидимо", те изначално са призвани да регулират обществените взаимоотношения и да бъдат единен стожер на държавността.
   ...Богоустановените истини са неподвластни на времето. То само доказва тяхната непреходна стойност. Според дадената ни от Бога свободна воля, ние можем или да отхвърлим тези истини, или да ги приемем. И в двата случая обаче, ще живеем с последствията от доброволно направения избор. Затова нека си спомним и не забравяме Христовите слова: " Небе и земя ще премине, ала думите Ми няма да преминат"/Мат.24:35/! 
/из юбилейното издание "Кръстът и Короната"/
Следва продължение...



Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 822029
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия