Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Август, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Постинг
10.09.2018 21:01 - 70 години от кончината на Цар Фердинанд I
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 1300 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес се навършват 70 години от кончината на Цар Фердинанд I, владетелят, който възстанови независимото Българско Царство.

                             image

Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария, Принц Сакс-Кобург-Гота и Херцог Саксонски е роден на 26 февруари 1861г. в двореца "Кобург" във Виена, и е петото дете на Принцеса Клементина Орлеанска и Принц Август, Херцог Саксонски и Принц Сакс-Кобург-Гота.

В годините преди да приеме Българския престол,принц Фердинанд е добре известен в политическите, културните и научните кръгове във Виена. Въпреки спокойствието на родния си Кобургски дворец, където той живее с майка си и двамата си братя, неговият произход, богатство и огромни интереси му отварят всички врати в света. И през годините Принцът никога не пропуска тази възможност. Неговата орнитологическа сбирка получава пълно признание в международните научни кръгове, както и огромните му познания в областта на естествената история и ботаниката. По рождение католик, той цял живот проявява жив и задълбочен интерес към религиозните въпроси. Едновременно с това Принцът е и страстен поклонник на Рихард Вагнер, а също и колекционер на скъпоценни камъни, за което несъмнено помага и огромното състояние на неговото семейство. В своето време, Принц Фердинанд безспорно е един от най-богатите хора в Европа - бракът на неговите родители "събира" състоянието на унгарския дом Кохари с имуществата на Френската Орлеанска династия. Впрочем, и по този въпрос тоталитарната пропаганда години наред умишлено насажда в общественото съзнание у нас фалшивия образ на "бедняка и пройдохата" Фердинанд, който дошъл  в България, само за да граби имоти и пари. Да ви е позната подобна история? Да, същото клише, но по повод неговия внук - Цар Симеон ІІ, и до сега намира почва в нечии "престарели" глави, които от години са се отучили да разсъждават сами.

Когато българската делегация за избор на български владетел пристига в Двореца "Кобург", и официално предлага на Принц Фердинанд да стане Княз на България, той поставя само едно условие: поканата да бъде единодушно одобрена от Българското Народно Събрание. Последват множество дипломатически совалки, и на 7 юли 1887г. свиканото Велико Народно Събрание единодушно избира Принц Фердинанд за Български Княз. На 2 август, в присъствието на всички депутати от Великото Народно Събрание той полага и своята клетва "Во имя Всемогущаго Бога".

В първата нощ, която новият Български Княз прекарва в столицата си, той спи на дюшек на пода. Може би в тези среднощни часове, Княз Фердинанд осъзнава с каква тежка мисия се заема. Сред цялостното неодобрение от Европейските политически кръгове, да превърне не само столицата си - "малък турски град с ниски къщи, тесни разкривени улички и старомодни дюкяни", но и цялата изостанала държава в модерно, красиво и подредено място за живеене.

                               image

С изключително постоянство и невъзмутимост от всевъзможните външни и вътрешни препятствия, Княз Фердинанд доказва, че може да изчаква търпеливо, и проявява върховни дипломатически качества, които му спечелват прозвището "Лисицата". През 31-годишното му царуване, той с помощта на майка си Принцеса Клементина, успява да изведе България от наложената й изолация и изостаналост, и я превръща в модерна европейска държава. В тази неимоверно трудна дейност Князът и семейството му често пъти прибягват до личните си средства - било за строителство на общественополезни сгради, за социални дейности или техническо оборудване.

Ето само някои от най-важните показатели за неимоверния напредък на изостаналото до това време Княжество:

Селско стопанство - изгражда се мрежа от държавни образцови чифлици, земеделски училища и изследователски институти;

Индустрия - само за няколко години от 3 фабриките се увеличават на над 300; развиват се множество занаяти; разработват се нови мини за руда и въглища;

Инфраструктура - ж.п.мрежата се разраства от 532 на 1,700 км., а шосетата от 1,200 на 8,945 км. Във Варна се основава първото корабоплавателно дружество с 5 кораба, и се разкриват още 8 пристанища по Черноморието. По Дунавския бряг пък се създават 10 нови пристанища;

Търговия и банково дело - разкриват се много търговски училища и търговско-индустриални камари. През 1879 г. капиталът на Народната Банка възлиза на 2 млн.лева. През 1911г. 4 държавни и 58 частни банки разполагат с 111 млн.лева. Заедно със 157-те акционерни дружества, чийто капитал надминава 100 млн.лева, търговският живот и финансовата стабилност на страната заслужено получават международно признание.

Личността на владетеля, изрядно възпитан и със завидно образование, слага своя отпечатък и във всяка област на културния и научен живот. Създава се задължителната 3-степенна образователна система /пъвоначално училище, прогимназия и гимназия/, а още през 1888г. е основан първия Педагогически институт за подготовка на учители. През 1903г. този институт е превърнат в Университет с факултети по история, право,филология,физика и математика. Първото рисувално училище отваря вратите си през 1895г., и по-късно дава основата на Художествената Академия. През 1905г. са основани Музикалното училище и Училище за слепите, а през 1911г. Българското Книжовно дружество се обособява в Българска Академия на науките. Приложните изкуства, библиотеките, Народният театър и Опера, Археологическият и Етнографският музеи са под прекия надзор на Княза. С Техническия институт за подготовка на строители страната се обогатява с първите си стилни постройки, улично осветление, павирани улици, площади, паркове и спортни игрища. Постепенно телефонът, телеграфът и пощата проникват във все по-отдалечени краища на страната.

За личното участие на Княз Фердинанд и семейството му в тази мащабна промяна и напредък на държавата говорят следните думи на "железния канцлер" Бисмарк:" Парите на Орлеанската Династия играят голяма политическа роля в множество насоки, и без съмнение и в настоящия български възход".

                                          image
Гласувай:
5
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 595476
Постинги: 378
Коментари: 100
Гласове: 1047
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Комунизмът без маска!
4. Монархически кръг "Преображение"
5. Crown.BG
6. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
7. Испанският Кралски дом
8. Руският Императорски дом
9. "Алманах на Гота"
10. Френският Кралски дом
11. Кралският дом на Великобритания
12. Белгийският Кралски дом
13. Кралският дом на Гърция
14. Кайзеровият дом в Германия
15. Кралският дом на Сърбия
16. Кралският дом на Румъния
17. Други Монархически домовe
18. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
19. Монархическото наследство: Версай
20. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
21. Монархически организации
22. The International Commission on Nobility and Royalty
23. Български владетелски гербове
24. " Хералдика "
25. Институции : БАН
26. Институции : Държавен Архив
27. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
28. Национален Военноисторически музей
29. Национален Природнонаучен музей
30. Национална Художествена галерия