Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
04.04.2015 17:58 - Размисли по повод едно ТВ-предаване
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 1628 Коментари: 0 Гласове:
1



Поради заявен интерес, както и за тези, които са пропуснали предаването по БНТ от 28 март:
Ако това беше непредубедена и обективна дискусия, зрителите можеха да научат много важни неща за отношенията между Църквата и монархията; за осветената и свещена връзка между двата стълба на християнската държавност, за десетилетните връзки на Н.В.Цар Симеон и православното духовенство не само у нас, но и по света, и пр., и пр. Вместо това - всички зрители видяха и чуха болшевишкия / някои още по-точно го определиха като якобински/ плам на един професор, смело подкрепян и от самия водещ! В такава крайно враждебна атмосфера на предаването, в което не аргументите, а "революционния патос" бяха водещи, най-полезната тактика беше да се оставят двамата господа да се изложат докрай. Професорът дори не се усети, че в ефир отрече не какво да е, а едно от 7-те църковни Тайнства - "Миропомазание"! Да не говорим за демонстративното пренебрежение към йерархията и Богоустановения ред в човешкото общество; църковните канони и апостолските постановления. Тъй че, нямаше никакъв смисъл да се "хвърлят бисери", щом тези двама, претендиращи да са въцърковени християни, стигнаха дотам да отричат всеизвестни истини на Христовата Църква. Впрочем, една от тях е именно за Царското служение на нашия Господ Иисус Христос, Който по плът произхожда от Царския Давидов род! Пише го в Светата Библия...  

                                                 image

image
Коронация. Миропомазването на Цар Николай II в Успенския собор. 
Картина от 1896 г. от Валентин Александрович Серов.  Днес тя се намира в Третяковската галерия в Москва.


Миропомазанието е второто Свето Тайнство в Църквата. То се извършва непосредствено след Светото Кръщение и съставлява с него един богослужебен чин. Свети Григорий Нисийски сравнява това Тайнство с укрепването на организма след дълго боледуване. Ако Кръщението чрез опрощаване на греховете ни избавя от духовна смърт, Миропомазването ни дава сили за духовно укрепване във вярата.

На гръцки език "миро" означава благоуханен елей. Употребявало се за освещаване още в старозаветни времена. Миропомазване се извършвало над царе, свещеници и пророци, а при освещаване на скинията Св.пророк Мойсей използвал миро, с което е помазал и Аарон за първосвещеническо служение. Бог посочил на Мойсей съставките на мирото за свещено помазване (Изх. 30:22-25).

Видимата страна в Тайнството е помазването с осветено миро на челото, гърдите, очите, ушите, устата, нозете и ръцете на вярващия. При всяко помазване, извършващо се кръстообразно, свещенослужителят произнася тайноизвършителната формула: "Печат дара Духа Светаго. Амин!"). Челото се помазва за освещаване на ума или мислите; гърдите - за освещаване на сърцето или желанията; очите, ушите и устата - за освещаване на възприеманото чрез тях; ръцете и нозете - за освещаване на делата и цялото поведение на християнина.

Чрез помазване с миро върху човека слиза сам Св. Дух като дар от Христос. Ето защо във формулата се казва дар, а не дарове. В миропомазването Светият Дух е дарът, който Господ ни дава. Светият Дух като дар! В състояние ли сме да разберем дълбочината на тайнството и неговите духовни последици?

Приемаме като дар Онзи, който слезе на река Йордан върху Христос, разкривайки Го като Помазаник, като възлюбен Син и Спасител. Христос е Божи Помазаник и ние получаваме неговото помазание. Христос има Духа, Който е живот и дава и на нас участие в Неговия живот. Христос е Син и ние сме осиновени. Бог се отпечатва в душите ни. Такъв е истинският смисъл на Тайнството на печата. В древната църква терминът "печат" е имал много символи. Но, основното му значение, разкрито в помазването със Свето миро, е: то слага отпечатъка върху телата и душите ни на Този, Който ни притежава и Комуто служим. То е знак за висшето ни неповторимо призвание докато сме живи.
                                                            = = =

За тези, които са пропуснали: http://bnt.bg/predavanyia/vyara-i-obshhestvo/legitimna-li-e-parlamentarnata-ni-republika-i-prezidentskata-institutsiya-za-bpts




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 821922
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия