Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
10.03.2014 14:30 - Послание на Предстоятелите на Православните Църкви
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 1503 Коментари: 0 Гласове:
1



Свещеното Събрание на Предстоятелите на автокефалните Православни Църкви, състояло се между 6 и 9 март т.г. във Фенер, Константинопол, завърши своята работа с подписването на заключителните документи с взетите решения и на Посланието на Предстоятелите:

" В името на Отца и Сина, и Светия Дух.

По Божията благодат предстоятелите на светейшите православни автокефални църкви изпращаме до православните вярващи навсякъде по земята, до братята християни по света и до всеки човек с добра воля благословение от Бога и целувка на любовта и мира.
Винаги благодарим на Бога за всинца ви, като ви споменуваме в молитвите си и непрестанно помним делото на вашата вяра, труда на вашата любов и търпението на надеждата ви у Господа нашего Иисуса Христа пред Бога и Отца нашего” (1 Сол. 1:2-4).
1. Събрахме се с благодатта на всеблагия Бог по покана на архиепископа на Константиновия град и Вселенски патриарх Вартоломей във Фенер между 6 и 9 март 2014 г. и обсъдихме с братска любов занимаващите днес светейшата ни Църква въпроси. Като служихме на Господа във всечестния Патриаршески храм „Св. Георги” в този благознаменателен и великоименит ден – Неделя на православието, отправяме към вас слово на любов, мир и утеха.
Нашата една, свята, вселенска и апостолска Православна църква, която пребивава в света, тя живее и с предизвикателствата пред човека във всяка епоха. Христовата църква, вярна на свещената традиция, се намира в непрекъснат диалог със съответната епоха, страда заедно с хората и споделя техните тревоги. „Иисус Христос е същият вчера, и днес, и вовеки” (Евр. 13:8). Изкушенията и предизвикателствата на историята са особено подчертани в наши дни и православните християни не можем да сме безучастни или безразлични към тях. Затова се събрахме заедно, за да обсъдим изкушенията и проблемите, пред които е изправено днес човечеството. „Отвън – нападения, отвътре – страхове” (2 Кор. 7:5) – тези думи на апостола са в сила и днес.
2. Даваме си сметка за мъката на хората по света и изразяваме своето съчувствие за мъченичеството и възхищението си за свидетелството на християните в Близкия Изток и Африка, и навсякъде по света. Ние си спомняме за тяхното двойно мъченичество: за вярата им, както и за запазването на историческата им връзка с хора от други религиозни убеждения. Осъждаме смутовете и несигурността, които карат християните да напускат земята, в която се е родил нашият Господ Иисус Христос и откъдето се е разпространило благовестието по целия свят.
Страдаме заедно с всички жертви на трагедията в Сирия. Осъждаме всеки вид тероризъм и религиозно поругаване. Отвличането на митрополитите Павел и Йоан, на други клирици, както и на монахините от светата обител „Св. Текла в Маалюля представлява отворена рана и ние настояваме за незабавното им освобождаване. Отправяме призив към всички замесени в конфликта за незабавно прекратяване на военните операции, освобождаване на пленените и установяване на мира посредством преговори. Християните в Близкия Изток представляват закваската на мира. Мир за всички хора ще означава мир и за християните. Ние подкрепяме Антиохийската патриаршия в нейното духовно и хуманитарно служение, както и нейните усилия за възстановяване на областта и за завръщането на бежанците.
3. Горещо се молим за провеждането на преговори за мир и за помирение в молитва за изход от продължаващата криза в Украйна. Осъждаме заплахите за насилствено превземане на свети обители и храмове и се молим за завръщането на нашите братя, които днес се намират извън общение със светата Църква.

4. Световната икономическа криза представлява основна заплаха за справедливостта и мира на местно и световно равнище. Нейните последствия са очевидни във всички слоеве на обществото, където отсъстват такива ценности като достойнство на личността, братска взаимопомощ и справедливост. Причините за тази криза не са само чисто икономически. Те имат духовна и морална природа. Противно на съобразяването със световните идоли на властта, алчността и стремежа към наслаждения ние подчертаваме, че нашето призвание е да преобразяваме света, прилагайки принципите на справедливостта, мира и любовта.
Вследствие от егоизма и злоупотребата с власт много хора подценяват свещеността на човешката личност и не се интересуват да открият Божия образ в нашите най-малки братя и сестри (срв. Мат. 25:40-45), а мнозина остават безразлични към бедността, към болката и към насилието, които са бич за човечеството.
5. Църквата е призвана да формулира своето пророческо слово. Изразяваме нашето искрено безпокойство за местните и глобалните тенденции, които подриват и разяждат принципите на вярата, достойнството на човешката личност, институцията на брака и дара на творението.
Подчертаваме безспорната свещеност на човешкия живот от зачатието до естествената смърт. Признаваме брака като съюз на мъж и жена, който отразява съюза на Христос и Неговата Църква. Наша задача е съхраняването на околната среда, бидейки стопани, а не нейни собственици. В този период на светия и велик пост ние насърчаваме нашия клир и народ да покажат дух на покаяние, да живеят в чистота на сърцето, смирение и прошка, давайки пред обществото свидетелство за вечно валидните наставления на нашия Господ Иисус Христос.
6. Това събрание на предстоятелите представлява за нас благословена възможност да препотвърдим нашето единство чрез общението и сътрудничеството. Потвърждаваме нашата привързаност към принципа на съборността, която е от върховна важност за единството на Църквата. Вслушваме се в думите на Константинополския архиепископ св. Йоан Златоуст, че „името на Църквата не е име на разделение, а на единство и съгласие”. Сърцето ни е обърнато към дългоочаквания Свят и велик събор на Православната църква, за да засвидетелстваме нейното единство, както и отговорността й и грижата й за съвременния свят.
Събранието се съгласи, че подготвителна работа за събора трябва да стане по-интензивна. Специална междуправославна комисия ще започне своята работа през септември 2014 г. и ще я завърши светата Пасха на 2015 г. Ще последва Предсъборно всеправославно съвещание през първата половина на 2015 г. Всички решения както при работата на събора, така и на подготвителните му етапи ще бъдат приемани с единодушие. Светият и велик събор на Православната църква ще бъде свикан от Вселенския патриарх в Истанбул през 2016 г., освен ако не възникнат непреодолими препятствия. Съборът ще бъде председателстван от Вселенския патриарх. Неговите братя предстоятели от останалите православни автокефални църкви ще седят отляво и отдясно на него.

7. Неразривно свързано с единството е и мисионерството. Църквата не живее сама за себе си, а е длъжна да свидетелства и да раздава Божите дарове с близки и далечни. Участвайки в Божествената литургия и молейки се за цялата вселена, ние сме призвани да продължаваме литургията и след св. Литургия и да споделяме с цялото човечество даровете на истината и на любовта съгласно последната заповед и уверение на Господа: „Идете, научете всички народи… и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света (Мат. 28:19-20).

8. Живеем в свят, в който мултикултурата и плурализмът представляват неизбежна и постоянно променяща се действителност. Знаем много добре факта, че нито един въпрос на нашето време не може да бъде разглеждан или решен без връзка със световното, както и че всяко поляризиране между местното и глобалното довежда до промяна на православната мисъл.
Затова пред лицето на все още съществуващи несъгласия, разделения и разграничения сме решени да възвестяваме словото на православието. Признаваме, че диалогът е винаги по-добър от конфликта. Отстъпването и изолацията никога не са били наш избор. Потвърждаваме задължението си да бъдем открити за диалог с другия, с другите хора, с другите култури, както и с другите християни и хората с други религиозни убеждения.
9. Независимо от горните предизвикателства ние проповядваме благовестието на Бога, Който „толкоз обикна света, че „се засели сред нас. По този начин ние, православните, оставаме изпълнени с надежда. Затова въпреки трудностите смеем да имаме упованието си в Бог, Който „Който е, Който е бил и Който иде, Вседържителят (Откр. 1:8). Затова помним, че последните слова – слова на радост, любов и живот – принадлежат на Него, Комуто подобава всяка слава, чест и поклонение во веки веков. Амин."

Следват подписите на:
† Константинополски Вартоломей † Александрийски Теодор † Буенос-айрески Силуан (представител на Н. Бл. Антиохийския патриарх Йоан) – неподписал † Йерусалимски Теофил † Московски Кирил † Сръбски Ириней † Румънски Даниил † Български Неофит † Грузински Илия † Кипърски Хризостом † Атински Йероним † Варшавски Сава † Тирански Анастасий Превод: И. Ж. Димитров

image

image
             
image                                                                               
                                                                                 =
 = =

Свещеното Събрание завърши на 9 март - Неделя на Православието, с тържествена Света Литургия в Патриаршеския храм „Св. Георги” във Фенер, Константинопол. Съслужиха всички Предстоятели на автокефалните Православни църкви с изключение на Антиохийския патриарх, който не присъстваше на срещата на главите. Светата Евхаристия беше отслужена от Вселенския патриарх Вартоломей съвместно с патриарсите Александрийски Теодор, Йерусалимски Теофил, Московски Кирил, Сръбски Ириней, Румънски Даниил, Български Неофит, Грузински Илия и архиепископите на Кипър Хризостом, Атински Йероним, Варшавски Сава и Албански Анастасий. 
Като почетен гост на Свещеното Събрание, на Светата Литургия присъства и Негово Величество Симеон II, Цар на българите.

След прочитането на светото Евангелие главният секретар на Вселенската Патриаршия архимандрит Вартоломей (Самарас) прочете от амвона Посланието на предстоятелите. То беше подписано снощи от всички участници без представителите на Антиохийска патриаршия. Причината за това беше невключването в официалните теми на разговорите на проблема с църковната юрисдикция в Катар, който разделя понастоящем Антиохийската и Йерусалимската патриаршия.
След св. Литургия предстоятелите на православните църкви отслужиха в Патриаршеския храм панихида за упокоение душите на пострадалите за вярата. Тогава с шествие всички предстоятели, носейки икони и предвождани от църковните певци, се изкачиха на балкона на Патриаршията, откъдето главите на православието с иконите благословиха стотиците вярващите, събрали се за празника от най-различни страни – България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия и др. 

image

image

image

image


image

                                   image
Икона от XVII в. от Новодевическия манастир в Русия, 
изобразяваща VII-я Вселенски Събор, свикан от Царица Ирина и утвърдил тържеството на Православието /Никея, 787 г./




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 816889
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия