Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
11.06.2010 17:43 - Духовно тържество
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 1223 Коментари: 0 Гласове:
2



                                                image

Архиереи, дипломати, представители на държавната власт, видни църковни и обществени дейци уважиха вчера с присъствието си едно дългоочаквано събитие, както за книгоиздаването в страната, така и за църковната ни общественост – излизането от печат на том І на книгата „Летопис на Българската православна църква” - "История и личности".

На представянето на книгата във Виенския салон на ъгъла на ул. „Московска” и "Раковска" присъстваха Високопреосвещените и Преосвещените архиереи: Врачански Калиник, Видински Дометиан, Западно- и Средноевропейски Симеон, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Доростолски Амвросий, Стобийски епископ Наум, Знеполски епископ Йоан, Велички епископ Сионий.
  Събитието уважиха Н.В. Цар Симеон Втори, омбудсманът г-н Гиньо Ганев, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, гостуващият в страната кардинал Рафаеле Фарина – префект на Библиотеката на Ватикана, посланиците на Ватикана, Русия, Гърция, Румъния, представители на Президентството, Народното събрание, Дирекцията на Вероизповеданията при Министерския съвет, Софийския университет, Българската академия на науките, Богословския факултет, Националната библиотека, Националния исторически музей, Църковния историко-археологически музей при Св. Синод, много общественици и църковници, популярни личности като певицата г-жа Кичка Бодурова, народният певец Володя Стоянов и много други.
    На въпрос от представители на медиите, Н.В.Царят отговори, че винаги е чувствал българската църква близо до себе си. Той е предоставил два уникални кръста с историческа стойност за снимки в изданието "Летопис на българската православна църква”. Царят обясни, че единият е подарък от император Николай II. Руският владетел е официален кръстник на Цар Борис III, чието кръщение е извършено на 2-ри февруари 1896. Кръстът – произведение, изработено в традицията на руското изкуство, е инкрустиран със скъпоценни камъни, в цветовете на Българския трибагреник. Другият кръст отново е подарък – този път за кръщението на самия него на 12 юли 1937-а. Негово Величество увери, че семейството му се опитва „с каквото може” да дарява документи и предмети – част от нашата история. 

                                 http://video.v2.bgnes.com/view/8361 

Това мащабно по обем и по замисъл издание се посвещава на 1140-годишнината от основаването на БПЦ, 150-годишнината от Българския Великден, 140-годишнината от учредяването на Българската екзархия и в памет на всички блаженопочинали и приснопаметни архиереи, духовници и миряни, добринесли с трудовете си за изграждането, развитието и утвърждаването на БПЦ. То проследява историята на БПЦ от нейното учредяване до наши дни, развитието на християнството по българските земи и ролята на Православната църква за страната ни, но ни предоставя и пълен справочник с биографични данни и фотографии на всички български архиереи от борбите за самостойна Българска църква от края на ХІХ век до днес.

Книгата е луксозна, с много цветни илюстрации: храмове, манастири, видни църковни личности, църковна утвар, ордени, митри, енголпия, нагръдни кръстове и др., повечето от които се публикуват за първи път. Текстът е на български и на английски език. В нейното създаване са обединили творческите си усилия високоуважавани личности, като: Негово Всесветейшество патриарх Вартоломей, който е автор на предговора, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в качеството му на рецензент на книгата, Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, автор на един от историческите очерци, и изтъкнатият историк и богослов проф. д-р Георги Бакалов, който е автор на частта, проследяваща развитието на християнството по българските земи и историята на БПЦ.

Идеята и реализацията на този проект дължим най-вече на църковния изследовател Борис Цацов - тънък познавач на новата история на Българската православна църква, който неуморно през годините събира снимки, сведения, документи и всичко, което се отнася до родната ни православна Църква в родината и извън нейните предели. При това той съумява с изключителна вещина да подреди тези фрагменти, за да разкрие пред очите ни образа на една колкото древна, толкова и жива действаща Църква.

Неговият предишен сборник - „Архиереи на Българската православна църква” - предизвика широк интерес и за относително кратък период бе изчерпана напълно от книжния пазар. Междувременно в БПЦ бяха ръкоположени нови архиереи, някои от епископите приеха нови послушания, други се преставиха в Господа. Настоящото издание актуалзира тази информация и я допълва с нова.

По време на представянето на новоизлязлата книга рецензентът й Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, като изрази задоволството си, че този значим труд вече е факт, представи подробно изданието и екипа, работил по него. Вълнуваща разходка из славното историческо минало на БПЦ направи проф. Георги Бакалов. Накрая съставителят на сборника и главен виновник за това духовно тържество, г-н Борис Цацов, изказа благодарност към всички, обединили усилията си и направили възможно издаването на този мащабен и амбициозен труд: на Патриарх Вартоломей, на Патриарх Максим и архиереите на БПЦ, на Н.В. Цар Симеон Втори, на митрополит Дометиан, еп. Наум и проф. Г. Бакалов, на консултантите: доц. д-р Лизбет Любенова, доц. д-р Елена Генова, на Цветана Величкова от БАН, Ружа Симеонова НБ, Цветана Кьосева от НИМ, на Дирекция „Вероизповедания” към МС, дарителите, редактора Златка Генкова, издателство „Български бестселър – национален музей на Българската книга и полиграфия” и др.

                                        





 



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 821772
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия