Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
07.04.2010 13:29 - 6 април 2001г./2 част/
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 2900 Коментари: 0 Гласове:
2



/продължение/      
                                            = = =

          image              image

      На 3 март 2003 г. се отбелязва 125-годишнина от Освобождението от Османско робство. На официално посещение в страната пристига Президентът на Руската федерация Владимир Путин. В същото време по лична покана на Царя идва и Княз Дмитрий Романов със съпругата си Дорит. В навечерието на празника Княжеското семейство присъства на литургия в храма "Св. Александър Невски". Цар Симеон ІІ и Княз Дмитрий са втори братовчеди по линия на бабите си кралица Елена и великата княгиня Милица. Двамата са прекарали част от младежките си години в Египет. Великият княз е задълбочен изследовател в областта на фалеристиката и е автор на първото изследване върху ордените и медалите на Третото българско царство. Наследникът на Царя-Освободител и Президентът на Русия се срещат при поклонението в криптата на храма "Рождество Христово" на Шипка. Княз Дмитрий и Княгиня Дорит посещават светини от Руско-турската освободителна война и Рилския манастир.

     В началото на юни в София пристигат Крал Хуан Карлос и Кралица София.

image

"Много съм развълнуван, че Бог даде след 50-годишно приятелство да посрещна Техни Величества в Родината си и в дома си",
-  с тези думи Симеон ІІ ги приветства при пристигането им във "Врана". Испанският крал споделя: "Никога няма да забравя деня, в който Симеон дойде в Испания. Оттогава сме много добри приятели!".

    На 29 март 2004 г. на тържествена церемония във Вашингтон Н.В. Симеон ІІ връчва ратификационните документи за присъединяване на България към НАТО, заедно с министър-председателите на Естония, Литва, Латвия, Румъния, Словакия и Словения.

image

image


    В края на септември 2004 г. Царят заминава на официално посещение в Испания. В Кралския дворец Дон Хуан Карлос дава галавечеря, на която присъстват всички членове на Испанското Кралско семейство и на Българското Царско семейство, както и министър-председателят Хосе Луис Родригес Сапатеро със съпругата си.

image

Тогава Кралят връчва Голямата огърлица на Ордена на Златното руно на Цар Симеон ІІ. На другия ден той е провъзгласен за почетен гражданин на Мадрид.

    В средата на декември Н.В. Симеон ІІ заминава на официално посещение в Япония. Това е първата визита на български премиер в Япония от 70-те години насам. Царят и Царицата са поканени в Императорския дворец от Император Акихито и Императрица Мичико.

image    

image

За пръв път министър-председател е поканен на чай след аудиенцията в императорския дом, което се оценява като жест на изключителна чест. Към церемонията се присъединяват Княгиня Калина, почетен председател на Организационния комитет на Дружеството на българската роза в Япония, и съпругът й Китин Муньос, посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Освен с председателите на Горната и Долна камара на Японския парламент, Н.В. Симеон ІІ се среща и с председателите на борда на директорите на корпорациите "Тошиба" и "Сони"  и вицепрезидента на корпорация "Хитачи". По време на срещите Царят запознава представителите на японския бизнес с възможностите за инвестиции в България.

     В края на 2004 г. благодарение на усилията на правителството България се радва на все по-благоприятни условия за икономическо развитие. По данни на Агенцията за инвестиции преките чуждестранни инвестиции са около 2 милиарда евро. Привлечените от правителството на Н.В. Симеон ІІ инвестиции през последните три години са в размер на 4 463 500 000 долара. Това е с близо милиард и половина долара повече от всички чужди вложения, направени у нас в периода 1997 - 2001 г. България привлича приблизително 30% от инвестициите в Югоизточна Европа. Напредък отбелязват и инвестициите на българските фирми, които създават нови производства или разширяват вече съществуващите. По данни на Националния статистически институт брутният вътрешен продукт е 27 688 100 000 лева.

     На 15 март същата година Цар Симеон ІІ пристига в столицата на Кралство Мароко - Рабат. На летището е посрещнат с военни и държавни почести от Принц Мулай Рашид, брат на Крал Мохамед VІ.

image  

image

Тази визита е изцяло в духа на водената от Царя последователна политика за активизиране на сътрудничеството с арабските страни на основата на равнопоставеност. Сред тях Мароко заема важно място както в политически, така и в икономически аспект. Царят провежда среща с премиера Дрис Жету, след което започват официалните разговори между двете делегации. Подписани са шест нови споразумения, които уреждат права на гражданите на двете страни. По този начин застоят в политическите отношения между България и Мароко е преодолян и се поставя основата на ново начало за разгръщането на потенциала на добрите двустранни отношения в сферата на икономиката, културата, здравеопазването, спорта, земеделието и контактите между хората.

Цар Симеон II полага венец в мавзолея на Мохамед V. Покланя се пред гроба на своя близък приятел – покойният крал  Хасан ІІ. Следва посещение в Голямата джамия в Казабланка и среща в Кралския дворец. Крал Мохамед VІ продължава добрите връзки между двете Монаршески семейства, чието начало полагат Симеон ІІ и Хасан ІІ.

     На 25 април 2005 г. в столицата на Великото херцогство Люксембург Цар Симеон ІІ полага подписи под договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

image
/Ноймюнстерското абатство във Великото Херцогство Люксембург, където се подписва Договора за присъединяването към ЕС/

image
Н.В.Царят подписва Договора за влизането на България в ЕС,
25 април 2005 г.

     Въпреки песимистичните прогнози на политическите противници, правителството на Цар Симеон ІІ изкарва пълния си мандат. На 25 юни 2005 г. са проведени парламентарни избори за 40-ото Народно събрание. Избирателната активност е ниска, а тези от българите, които гласуват, дават своя вот за един твърде многообразен парламент. Вследствие на два неуспешни опита е съставено правителство от първите три политически партии - Българската социалистическа партия, Националното движение Симеон Втори и Движението за права и свободи. С това решение Царят за пореден път доказва, че реализмът е сред най-добрите му качества. Той участва единствено с цел продължаване евроатлантическата политика на страната и осъществяването на необходимите реформи. В противен случай България рискува да бъде изправена пред парламентарна криза и нови предсрочни избори, изходът от които никой не може да предвиди. Това би затруднило осъществяването на крайната цел - приемане на страната в Европейския съюз на 1 януари 2007 г.

      В началото на 2006 г. Царят започва изграждането на параклис посветен на свети Йоан Рилски Чудотворец в двореца "Царска Бистрица". На 21 октомври същата година малкият храм е осветен от игумена на Рилския манастир. Щастлив, Царят обявява, че дъщеря му Калина очаква своята първа рожба. На 14 март 2007 г. Калина ражда син, кръстен с името Симеон-Хасан в чест на дядо си и на покойния марокански Крал. Ден след раждането родителите изпращат сребърни кръстчета на всички родени в същия ден бебета. Раждането на малкия Симеон-Хасан е първото в Царското семейство след седемдесет години на родна земя.

     От 1 януари 2007 г. България е пълноправен член на Европейския съюз. По този повод Царят заявява: "Европейското членство на страната ни може би изпълнява последното голямо обществено съгласие, с което преходът у нас завършва. Оттук нататък ни трябват нови проекти, приоритети и предложения, съобразени с членството ни. Европейската интеграция на България ще доведе до нови промени. Всички държави-членки на ЕС се намират в едно състояние на постепенна модернизация, защото самият Съюз все още дооформя своята същност и облик. Ние, българите, вече участваме във формирането на общото европейско бъдеще, като граждани на Европа! Свидетели сме на известна умора сред българските граждани в следствие на предходните години на интензивни усилия, а често и на лишения. Именно заради неимоверния труд, който положихме, не бива да позволим апатията и скептицизмът да определят важните решения за бъдещето ни".

/следва продължение/ 



Тагове:   април,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 816872
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия