Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
02.03.2010 15:52 - Спомен за Царица Иоанна Българска
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 1657 Коментари: 0 Гласове:
0



    На 26 февруари се навършиха 10 години от кончината на Нейно Величество Царицата-майка Иоанна. Тя завърши земния си път на благословените 92 години.  За нея с пълна сила важат думите: „Когато Тя отиде на небето, ние, останалите на земята, станахме много по-бедни".         
   Джованна Елизабета Антония Романа Мария, Принцеса Савойска се омъжва през 1930 г. за Цар Борис ІІІ и става Царица Иоанна Българска. Оттогава до последния си дъх, в дългите години на изгнание, тя продължава да обича и да мисли за Отечеството, да помага на българските емигранти по света и на всеки, изпаднал в затруднение.
    По повод 10-годишнината от блажената кончина на Царица Иоанна, екипът на "Монархически свят" организира инициативен комитет от симпатизанти и съмишленици, който подготви  възпоменателно честване в католическата конкатедрала "Св.Йосиф" в София. Събитието се проведе на 23 февруари, от 17,30 часа.
   С любезното съдействие на Посолството на Ватикана и на храмовото духовенство, бе отслужена Меса в памет на Царица Иоанна, на която лично присъствуваха Техни Величества Цар Симеон ІІ и Царица Маргарита, представители на дипломатическия корпус, общественици и представители на различни хуманитарни организации.
    Възпоменанието бе открито с трогателно слово за Царица Иоанна,  поднесено от Андрей Баташов.
    Заупокойната литургия, отслужена на български език, бе водена лично от Папския Нунций Архиепископ Януш Болонек. Той предаде на Техни Величества Царя и Царицата, на цялото Царско семейство  и на инициативния комитет Апостолическо благословение от папа Бенедикт ХVІ. В прочувственото си слово, Монсеньор Болонек припомни
житейския път на Царицата майка.
    След богослужението ученици от НМУ "Любомир Пипков" изпълниха класически пиеси на виолончело - любимият инструмент, освен пианото, на който Царица Иоанна е обичала да свири.


                                            = = =
image
   
 image

image

image

image

image

image


                                            = = =

 

    Паметта на Царица Иоанна бе почетена и в родината й Италия на 25 февруари. Десетки италианци и българи изпълниха в четвъртък вечер централната римска базилика „Сан Лоренцо ин Лучина". Видимо развълнувани, Н.В.Цар Симеон II, Н.В. Царица Маргарита и Н.Ц.В. Княгиня Мария-Луиза най-напред поднесоха букет с цветовете на българския трикольор пред надгробната паметна плоча в базиликата на последния италиански крал Умберто II Савойски, брат на българската Царица. Именно заради тази плоча базиликата е открай време място за служби, погребения и сватби на римски аристократи.
    "Нежност излъчваше лицето й, доброта изпълваше душата й," каза за Царицата кардинал Ренато Рафаеле Мартино, който отслужи месата в нейна памет. Огромен портрет на Царицата гледаше присъстващите в базиликата - сред тях бяха и 96-годишният адвокат Вентурини, който е служил десетки години на семейството на Царицата, българският посланик във Ватикана Никола Калудов и посланикът в България на Суверенния орден на Малта граф Камило Дзуколи.
   Втора служба в памет на Царицата беше отслужена и от архиепископ Доменико Сорентино на 26 февруари - датата на кончината й, в Асизи, където е погребана. Още приживе, живеещата в португалския курорт Ещорил Царица Иоанна изразява желание пред децата си да бъде погребана в града на св. Франциск, където през 1930 г. се е омъжила за цар Борис III. Н.В.Цар Симеон и сестра му  Княгиня Мария-Луиза се свързват с францисканците в Асизи и успяват да запазят място за майка си в тяхното гробище. Така, след смъртта си 92-годишната Царица се връща завинаги в Асизи, където е отишла за първи път през 1924 г. със сестра си Мафалда.


image

 

                                   
   

 


 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 823623
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия