Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
23.11.2009 18:49 - "Не в силата е Бог, а в правдата"
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 992 Коментари: 0 Гласове:
1



     В днешния ден, църковният календар ни припомня светлата личност на княза-светец, на небесния покровител на руския царски дом – Св.Александър Невски. Ето какво научаваме за него от Черниговския Архиепископ Филарет:

    „Издънка на благочестиви корени си ти, блажений Александре! Така го възхвалява Светата Църква, като с това разкрива и произхода му от благочестиви княжески родове. Действително, дядо му Всеволод и баба му Мария били известни с благочестието си; татко му Ярославл, който пострадал от татарите, бил християнският просветител на корелите; майка му Теодосия / в монашеството-Ефросиния/ в Летописите се нарича света; вуйчо му Георгий бил мъченик; другият му вуйчо Светослав Гавриил бил известен с благочестието си.

     От самите си млади години Александър се показал с християнско възпитание, което получил в благочестивото си семейство. Той от младината си възлюбил Христа, и се отстранявал от световното суемъдрие, и се наслаждавал от гласа на църковните песни. Душата му жадувала за поученията Христови и отечески. Всенощните му бдения и тайните му към Бога молитви били любимото му занимание.

         image

    От 1236 година, на 17-та си година, Александър, останал без отеческа подкрепа, управлявал вече самостоятелно Новгород. Всичките му разпореждания били толкова разумни, щото всичките опитни боляри се съобразявали с тях, и славата за него се разпростирала зад пределите на Княжеството. Летописът предава отзив за младия княз на магистъра на Ливонските рицари Вилвен, който бил дохождал за свиждане с него в Новгород: „
Той видял много страни, познава човеци и господари, но той трябва да отдаде преимуществена чест на Александър”.

    …Когато в 1240 година шведите настъпили срещу него, той убеждавал народа с думите: „Бог не е с многото, а с правите! Не в силата е Бог, а в правдата!”

   …При първото си отиване у татарския повелител, когато идолските жреци поискали първо да го въведат през огън, и го карали да се поклони на огъня и слънцето, Александър с неустрашима твърдина заявил съпротивление, казвайки:
"Царю, на тебе се покланям, защото Бог те е почел с царство, но на твар не ще се поклоня. Аз съм християнин, на мене не ми прилича да се покланям на творението. Аз се покланям на едного Бога, Който се слави в Троица, Който е направил небето и земята!” Храброто отстояване на вярата, благоразумието и миролюбието на Александър много пъти отклонявали гнева на татарите от руските земи и предпазвали сънародниците му от излишни кръвопролития.

   …А на предложението на папа Инокентия ІV да приемне латинската вяра отвърнал:”Ний знаем истинното учение на Църквата, и друго не приемаме и не желаем да знаем!”

   …Когато се познал, че е близо на умирание, князът приел иночески чин с името Алексий, и на 14 ноемврий 1263 година мирно предал душата си на Бога.

    Каква любов е внушавал към себе си княз Александър на своята родна земя, и каква незаменима загуба за народа било умиранието му, може да се види от тука, че когато във време на Богослужението в град Владимир, светителят Кирил известил на народа, че вече е заседнало слънцето на Руската земя, и изяснил тези слова с обявление, че благоверният Великий Княз Александър вече се преставил Богу, то всичкият народ с едни уста извикал:”ний погиваме”.

     Десет километра излязнал народът да посрещне погребалното шествие на своя Княз, и с много сълзи облели тялото „на славния с хубост, с разум, и с крепки мишци Самсон, който много се потрудил за Руската земя”.

     На 23 ноемврий се извършило погребението на Великия Княз Александра във Владимир, в Рождественския монастир.

             image

    …Светата Руска Църква на Събора, който стана на 26 февруарий 1547 година причислила благоверния Княз Александър Невски към лика на светиите, и установила да се празнува паметта му в деня на 23 ноемврий. Тя като прославя паметта му, възпява го по следния начин:

„Дойдете всички Росийски синове и похвалете добрия началник; властите-мъдрия строител; войниците – прехрабрия воин; любителите на Православието – твърдия изповедник, самопроизволния мъченик, и като видяхте кончината му, подражавайте на вярата му!” 

                                  /из „Житие на Св.Александър Невски”/

                                                = = =

Александър I Ярославич Невски е Велик Княз на Владимирско-Суздалското княжество от 1252 до 1263 г. Той е една от най-важните фигури на средновековна Русия, а мнозина изследователи, сред които и Лев Гумильов разглеждат управлението му като начална точка на формирането на руския етнос.

image
Паметник на Св.Александър Невски в Санкт Петербург

  По заповед на император Петър Велики мощите на Св.Александър Невски са пренесени в манастир в Санкт Петербург, където се намират и днес, а светата обител носи неговото име.

На 21 май 1725 г. императрица Екатерина Велика създава ордена  "Св.Александър Невски" като едно от най-високите руски военни отличия. Той е премахнат след болшевишката революция от 1917 г..

Режисьорът Сергей Айзенщайн описва в "Александър Невски" - един от най-известните му филми, победата над Тевтонските рицари. Музиката за филма е написана от Сергей Прокофиев, който по-късно я преработва в концертна кантата.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 815975
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия