Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
04.11.2009 10:47 - Социолозите за 100-те дни на новото правителство
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 639 Коментари: 0 Гласове:
1



"Алфа рисърч": 4.13 за правителството по шестобалната система   В нагласите на избирателите вече се наблюдават признаци за скрити напрежения, които подхранват критичност към управляващите и рискуват постепенно да ерозират високата начална подкрепа, твърдят социолози image
100-те дни на правителствата на:

   В началото на ноември оценката за работата на кабинета "Борисов", измерена по шестобалната система, е добър 4.13, сочи изследване на Агенция "Алфа рисърч" (
aresearch.org).

  Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване сред 1035 души, направено между 22 октомври и 2 ноември 2009 г.

  Сто дни след поемането на властта общият кредит на доверие остава все още твърде висок, но в редица направления нараства усещането за дефицит на реални политики и ангажименти.

В нагласите на избирателите вече се наблюдават признаци за скрити напрежения,

които подхранват критичност към управляващите и рискуват постепенно да ерозират високата начална подкрепа и решимостта за изключително важни реформи в публичния сектор, пише във в. "Дневник" Геновева Петрова от „Алфа рисърч".

   В първите си оценки за правителството общественото мнение се съобрази с факта, че то пое управлението в кризисна за страната ситуация. Във вътрешнополитически план трябваше да реагира спешно на наследството от тройната коалиция и да отговори на обществените очаквания за ревизия на нейното управление.
  Сериозно предизвикателство за новия кабинет представляваше и икономическата криза, чиито последици започнаха да усещат от все по-голям брой български граждани. Позитивна, но и натоварваща с огромна отговорност предпоставка бе високото обществено доверие и политическата подкрепа, с които кабинетът започна своята работа.

   С действията си до момента правителството показа, че може да реагира успешно в "аварийни" ситуации - способност, която определено печели одобрение. Ако по предпочитаната от премиера аналогия допуснем, че ситуацията, в която правителството стартира дейността си, е подобна на пожар, то 100 дни по-късно равносметката е - загасени пламъци, описани щети, виновни лица и участвали в гасенето герои, които получават признателността на потърпевшите, пише авторката на анализа.

  Като  най-важни постижения на кабинета анкетираните посочват:

- разкриването на злоупотребите на бившите управляващи - 50%;

- съкращаване на бюджетните разходи - 43% и на администрацията - 32%;


- усилията за възвръщане на доверието от страна на ЕС и размразяване на еврофондовете - 28%.


   Правителството, премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ продължават да се ползват с доминираща подкрепа от страна на избирателите. 55% от пълнолетните жители на страната имат положително отношение към министър-председателя, всеки втори се отнася с доверие към ГЕРБ, а одобрението за правителството продължава да доминира над неодобрението в съотношение 2:1.

   Но в същото време 71% от анкетираните смятат, че в сегашната обстановка провеждането на реални реформи, които да доведат до подобрение на общия стандарт и среда на живот, трябва да бъде приоритет.

  От "Алфа рисърч" напомнят, че преди три месеца хората имаха силно изразени очаквания за повишаване на доходите, борба с престъпността и корупцията, реформиране на съдебната система.

   В началото на ноември обаче точно тези ключови направления стоят в дъното на таблицата с постигнатите от правителството резултати.

  Едва 15% са на мнение, че може да се говори за намаляване на   корупцията в страната, 11% се чувстват по-сигурни поради по-добра работа на полицията, 9% смятат, че се предприемат реални антикризисни мерки, 6% - че се работи за реформиране на здравеопазването, 5% - че се решават проблемите на земеделието.

  Според проучването на "Алфа рисърч" по-резервирани към правителството стават привържениците на партиите, които подкрепят кабинета.

   За авторката на анализа е нормално да се очаква, че действията на правителството през следващите два до три месеца ще бъдат определящи за посоката, в която ще поеме тенденцията на общественото мнение.

  Сега 54% от избирателите застъпват тезата, че правителството предприема реални и конкретни стъпки, срещу 44%, които са на мнение, че обещанията доминират над действията.

   Показателен за тенденцията в общественото мнение е фактът, че резервирано отношение към работата на правителството имат не само привържениците на политическите му опоненти от БСП и ДПС. Симпатизантите на подкрепящите го партии също посрещат 100-те дни от управлението с преобладаващо усещане за липса на последователна политика.

   Колкото безусловна и безсрочна да е подкрепата на "Атака" за новия кабинет, 54% от симпатизантите й възприемат дейността му по-скоро като обещания, отколкото като действия. Сред привържениците на РЗС този дял е 52%, а сред тези на "Синята коалиция" достига 64%.

   Близо една пета от собствените симпатизанти на ГЕРБ също споделят притеснения от липсата на по-конкретни управленски ангажименти.

   Действията на правителството през следващите два до три месеца ще бъдат определящи за посоката, в която ще поеме тенденцията на общественото мнение. За разлика от предшествениците си на стотния ден на кабинета "Борисов" доверието и подкрепата все още преобладават. Запазването им обаче зависи не само от краткосрочните стъпки, но и от това каква ще е дългосрочната стратегия на това управление, се казва в анализа.

  100-те дни на един кабинет не са моментът, от който насетне обществените настроения се преобръщат. Това показват сравнителни данни от наблюдения на общественото мнение през последните 12 г. на МБМД (
mbmd.net), публикувани от Мира Радева във в. "24 часа".

От четирите последни кабинета по-чест е случаят, в който

към 100-ия ден обществото запазва преимуществено доверие към всяко правителство.

На тази логика е подчинен и резултатът за кабинета на Бойко Борисов - 52% от българите го подкрепят, а 40% - не, според данни на МБМД от края на октомври и началото на ноември.

  Единствено изключение прави кабинетът "Станишев", при който недоверието доминира над доверието. Причината е в начина, по който бе формиран - едва на третия път, при това с мандата на ДПС.

   Забележително е, че правителството на мразения днес Иван Костов е било с впечатляващ ръст на доверие - 58% към 100-ия ден. Но това бе след период на хиперинфлация и хипернесигурност.

   Доверието към кабинета "Борисов" е само с процент по-високо от онова към Царя през първите му 100 дни. За сметка на това недоверието към новото правителство е по-високо с 4% от това към кабинетите на Костов и Симеон.

  Резултатът на Бойко Борисов е добър, като се има предвид, че проучването е проведено в разгара на скандалите около ДАНС, страха от свинския грип и нарастващите опасения за задълбочаване на икономическата криза, подчертава Мира Радева.
Източник: "Дневник" / "24 часа"

Снимка:
МБМД / 24 часа  


Тагове:   социология,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 815969
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия