Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
21.10.2009 12:15 - Франция си спомня за Краля -Слънце
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 1649 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.01.2013 15:07


Луи ХIV - човекът и кралят Във Версай отвори врати първата по рода си изложба, която разкрива в цялост личността на френския монарх
image
В залите на Версай са подредени 300 експоната, някои от които не са показвани от времето на Френската революция

Първата по рода си изложба, посветена на Луи ХIV, отвори врати за посетители във Версай (ChateauVersailles.fr).

Картини, скулптури, мебели и бижута разкриват на посетителите света и образа на Краля Слънце, неговото величие и приноса му към развитието на изкуството и културата.

Експозицията "Луи ХIV - човекът и кралят" е подготвяна в продължени на две години. В нея са изложени 300 експоната, някои от които не са показвани във Франция от Революцията през 1789 г.

Причината бил изгражданият години наред негативен образ на най-дълго управлявалия владетел в модерната история на света, обяснява един от кураторите.

Организаторите са взели част от предметите на заем - от Лувъра (Louvre.fr), от Националната библиотека на Франция, от колекцията на британската кралица Елизабет II.

80 от показаните вещи са от Версайския дворец и са реставрирани специално за изложбата.

"От политическа гледна точка Луи ХIV принадлежи на една друга система. По отношение на културата и изкуството обаче той все още е част от всички нас", отбелязва директорът на Версайския дворец Жан Жак Аягон, на когото хрумнала идеята да представят "културен портрет" на френския монарх.

Роден през 1638 г., Луи сяда на трона едва четиригодишен и управлява до смъртта си на 76 години. Младият крал превръща някогашната ловна хижа на баща си в център на вселената, премества от Париж във Версай целия кралски двор, правителството и военното командване.

Обгражда се с изявени творци - Молиер в театъра, Корней и Расин в литературата, Льо Брен и Миняр в изобразителното изкуство, Люли в музиката.

Той е обичал новото и едва-що направел или префасонирал нещо според последната мода, го обявявал за остаряло, разказва Аягон.

Сред впечатляващите експонати в изложбата е портрет, направен по восъчна маска на лицето му от първите години на XVIII век. На него Кралят Слънце е 65-годишен.

Тук е и една от любимите скулптури на монарха - мраморен бюст от Джан Лоренцо Бернини, показващ краля на 27 години, вперил устремен поглед напред.

През целия си живот Луи ХIV бил страстен почитател на музиката и освен това бил отличен танцьор. Негово Величество изпълнява ролята на Аполон в две балетни постановки - през 1653 и 1662 г. От този период е останал само един сценичен костюм и той също е включен в изложбата, която продължава до 7 февруари 2010 г.

Кураторите - Александър Марал и Никола Милованович казват, че за пръв път личността на Краля Слънце попада във фокуса на публичното внимание в такава пълнота. Предишни изложби са показвали само отделни аспекти от неговия живот.

  Източник: VESTI.bg

Снимки: Архив ЕПА/БГНЕС,

                                                                        = = =
   Припомняме на нашите читатели, че владетелите на Третото Българско Царство - Царете  Фердинанд І, Борис ІІІ и Симеон ІІ, като наследници на Принцеса Клементина, дъщеря на Крал Луи Филип, са и преки потомци на Краля - Слънце.
   През настоящата година френската общественост се запозна и с друг факт от своята монархическа история. Почти като в приключенски роман на бял свят се появи "Заветът" на Крал Луи ХVІ към французите, подписан собственоръчно от владетеля на 20 юни 1791 г.  В този политически документ, който се считаше от изследователите за безвъзвратно загубен, Кралят бащински отправя последен апел за вразумяване на своя народ, поддал се на революционните страсти и обществения хаос. За жалост, гласът на разума остава "глас в пустиня". Резултатът - гражданска война, стотици хиляди французи са избити, икономиката рухва, Франция години наред е в постоянно състояние на война с цяла Европа...

image

image




Тагове:   монархия,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 823356
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия