Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
29.08.2009 11:56 - Св.Йоан Кръстител
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 1057 Коментари: 1 Гласове:
1



   В днешния ден Светата Църква възпоменава гибелта на Господния Предтеча и Кръстител – Св.Иоан. Както Евангелските текстове, така и Св.Предание разкриват чудовищното престъпление на иудейския владетел Ирод Антипа и съпругата му Иродиада.

                   image

   Ирод, наречен Антипа, е син на узурпатора на Давидовия царски престол - Ирод, който с насилие и жестокост властвува над Галилея. Виновникът за смъртта на Господния Предтеча е наследник на убиеца на първите Христови мъченици -14 000 младенци във Витлеем. Първата съпруга на Антипа е дъщерята на аравийския цар Арета. Но, запленен от красотата на Иродиада, съпруга на брат му Филип, той прогонва аравийската принцеса, и престъпвайки Моисеевия закон, взема Иродиада за своя жена.

  Ревнител на Божия закон и пламенен проповедник на покаянието, Св.Иоан Кръстител категорично изобличава престъплението на владетеля: “Не ти е позволено да водиш братовата си жена “/Марк.6:17-18/.

    Вместо да се опомни, и въпреки че почита Светия пророк като праведен и свят мъж, Ирод се ожесточава и заповядва да го оковат и хвърлят в тъмница. Още по-разгневена е самата Иродиада, която от този момент пожелава единствено смъртта на Светеца. Но, владетелят се опасява от брожения сред хората, за което говори и св.евангелист Матей: “ И искаше да го убие, ала се боеше от народа, понеже го имаха за пророк “/Мат.14:5/.

    След време настъпва денят, в който Ирод устройва голямо пиршество за рожденния си ден. На него дъщерята на Иродиада възхитила всички гости с омайните си танци и Ирод пожелал да я възнагради, заклевайки се, че ще й даде всичко, дори и половината си царство: “ И закле й се: каквото и да поискаш от мене, ще ти дам, - дори и половината си царство “/Марк.6:23/. Подучена от жестоката си майка, тя обявява своето желание – да получи “на блюдо главата на Иоана Кръстителя”/Марк.6:25/. Въпреки предишното си намерение, да държи праведния пророк в тъмница, но да не го убива, Ирод не намира сили да се отрече от безумната клетва, дадена на танцьорката. Той изпраща палач със заповед да отсече главата на Светеца и да я донесе на блюдо.

    Жестокото убийство е извършено в тъмницата и главата на Св.Иоан, поставена на блюдо, е донесена на пиршеството.

    Съществува предание, според което, и след посичането честната глава изрича своите изобличителни думи към Ирод. Затова, когато Иродиада получава от дъщеря си блюдото с безценната останка, с демонична наслада пробива с игла езика, който толкова строго изобличава беззаконията й. Упорствуваща в безумната си омраза, тя забранява да се погребе главата заедно с тялото, защото мисли, че така пророкът няма да може да възкръсне и да започне отново да изобличава нея и Ирод.

     Учениците на Светия Предтеча Господен успяват още същата нощ да вземат тялото му от тъмницата и го погребват в град Севастия, Самария.

     Не след дълго Ирод изпълнява поговорката, че “едно зло не идва само “. След безумното убийство на Кръстителя Господен, той извършва и друго, не по-малко злодеяние. Ето какво прави той по време на Христовите страдания: “Но Ирод с войниците си, като Го унизи и подигра, облече Го в светла дреха и Го изпрати назад при Пилата”/Лука.23:11/.    

    Беззаконията на Ирод, убийството на Господния Кръстител, и особено поругаването на Спасителя предизвикват бързото Божие възмездие – той се лишава от царството и живота си заедно с Иродиада и нейната дъщеря. Оръдието на Божието наказание е аравийският цар Арета. Отмъщавайки за безчестието и позора на дъщеря си, той започва война срещу Ирод. Още при първата битка войските на Арета нанасят страховито поражение на иудейския владетел – почти всичките му воини са избити, а самият той едва се спасява. След случилото се римската власт го лишава от престола и богатствата му, и го изпраща на заточение заедно с Иродиада и дъщеря й.

   Първоначално те са изпратени в галския град Лион, а след това в испанския град Илерда, където Ирод завършва живота си в крайна мизерия и бедствия. Преди да умре, обаче, той вижда смъртта на Иродиадината дъщеря. Един зимен ден тя тръгва да прекосява заледената река Сикорис. Докато върви, ледът започва да се пропуква, тя пада в ледената вода и потъва до шия. Ледът така я притиска, че тялото й остава под водата, а главата-над леда. Тя остава така, докато острият лед не отсича главата й. Не след дълго, при кално свлачище, самият Ирод и Иродиада намират смъртта си, погълнати живи от земята.

     Ето какво съхранява Църковното Предание за главата на Св.Иоан Кръстител, след като тя е предадена на Иродиада:

     Жестоката спътница на Ирод не позволява главата на Светеца да бъде погребана заедно с тялото му. Тя я запазва при себе си и я закопава в тайно място в двореца. Единствено жената на Иродовия иконом Хуза, на име Иоана, разбира къде е това място. По-късно тя е една от Христовите последователки, редом със Св.Мария Магдалина, Сусана и много други, за които пише Св.евангелист Лука /8:3/. Скърбяща в сърцето си за убийството на великия и свят пророк, Иоана тайно взема честната му глава, поставя я в глинен съд и я погребва на Елеонската планина.

    Отогава изминава много време. Един знатен велможа, на име Инокентий, след като приема Христовата вяра, решава да се отдели от света и поема към Иерусалим. Там той купува земя на Елеонската планина, точно където е погребана главата на Предтечата. Отшелникът си построява килия и заживява като монах според Христовите заповеди. Не след дълго той решава да построи каменна църква и започва да копае ров за основите й. Тогава намира скрития в земята глинен съд с главата на Св.Иоан Кръстител. Последвалите знамения и чудеса, и особено Божието откровение, изпратено в сън на монаха, разкриват истината за странната находка. С огромно благоговение и почит той я съхранява при себе си до своята кончина. Преди това, обаче, отшелникът отново я скрива в земните недра, за да не бъде поругана от безверници. Той я полага на същото място, където е килията и построената църква.

    След много години сградата се разрушава и дори се изравнява със земята. Във времето на Св.император Константин и неговата майка Св.Елена, които ревностно издирват и благоустрояват всички светини, свързани със Спасителя и Светите апостоли, се открива за пореден път честната глава на Христовия Предтеча и Кръстител. Светото Предание разкрива, как се случва това:

   Двама източни монаси тръгват на поклонение на Божи гроб, за да видят и открития от Св.Елена Кръст Господен. Една нощ Св.Иоан се явява в сън и на двамата, като им посочва мястото, където е погребана главата му. Въпреки първоначалното неверие монасите изпълняват казаното им, и наистина откриват безценното съкровище. В същото време един беден грънчар от град Емеса тръгва на път, за да търси прехрана за семейството си в чужда страна. Той среща двамата монаси, носещи светата глава, и продължава пътя си заедно с тях. На него Св.Иоан предава честната си глава, като му поръчва да продължи сам пътуването си.

     Като се подчинява на Светеца, грънчарят се връща обратно в дома си, където с най-голяма почит съхранява светинята, която приема като най-драгоценно богатство. Поради доказаната добродетелност Бог дарява този дом с всичко необходимо и го спасява от мизерия и глад. Въпреки изненадващото благополучие грънчарят не се възгордява и не се променя. Той продължава да раздава щедра милостиня на бедните и сиромасите. И никога не забравя, че новото му благополучно състояние се дължи на Христовия Предтеча. Затова той всекидневно кади тамян пред честната глава, пали светилниците и се моли, като се старае да живее праведно и да постъпва според Христовите повели.

   Когато приближава времето на кончината му, по заповед на самия Христов Кръстител той полага светата глава в съд за вода, заключва този съд в ковчег, който запечатва, и го предава на сестра си. На нея той подробно разказва истината за своето неочаквано богатство и я заклева винаги благоговейно и честно да съхранява светинята, и никога да не отваря ковчега, докато самия Светец не благоволи за това. Преди своята смърт тя трябва да предаде святото съкровище на някой богобоязлив и добродетелен мъж.

   Така дълго време светата и честна глава на Христовия Предтеча се съхранява от благоверни християни. Веднъж, обаче, тя попада в ръцете на един монах, който става последовател на еретика Арий. Той живее в една пещера, недалеч от град Емеса, където скрива в земята съда със светата глава, решавайки да я използува с корист. Узнал за долното намерение, местният властник заповядва еретикът да бъде прогонен. Именно там, по-късно добродетелни монаси основават манастир, без да подозират, какво съкровище се крие в земята при него.

   След много време самият Св.Иоан Кръстител, в знаменателно видение разкрива истината за тайното богатство на архимандрита на Емеската обител – Маркел. По-късно светинята е пренесена  в Константинопол, където по императорска заповед е изграден прекрасен храм за нейното съхранение. През иконоборческия период /VІІІ-ХІХв./ тя тайно е пренесена в Комана, където някога почива Св.Иоан Златоуст. Тук, положена в сребърен съд, светинята отново е скрита в земните недра. Едва при премахването на иконоборческата ерес и победата на Православието, във времето на императрица Теодора, светата глава е открита отново и пренесена с огромна почит в Константинопол от Патриарх Игнатий и целия византийски клир.

  Св. Иоан Предтеча възпоменаваме няколко пъти в годината:




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Доколкото зная, макар да не зная много...
29.08.2009 12:24
особена почит към Йоан Кръстител оказват франкмасоните.
Лично за мен човек, който има силата да познае и признае Сина Божий - той е най-чистият човек, Йоан Кръстител.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 821836
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия