Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
18.08.2009 12:16 - Успението на Св.Иван Рилски Чудотворец
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 1173 Коментари: 0 Гласове:
1



                   image
   В днешния ден Рилската Св.обител вероятно отново ще приеме стотици поклонници, които търсят помощ и закрила от небесния покровител на България и българския народ – Св.Иван Рилски, който със своето небесно ходатайство пред Бога многократно е извършвал чудеса на изцеление и избавяне от всякакви беди. Нека заедно си спомним и почетем всебългарския Свети застъпник:

   Извори за живота,чудесата и успението на Св.Иван Рилски са най-вече неговите жития. Един от видните изследователи на всебългарския светец – Смоленският епископ Нестор, в своето изследване “В кой ден, в кой месец и в коя година е починал Св.Иван Рилски”/Сборник “Светогорска обител Зограф”,т.ІІІ,1999г./, като проследява различни житийни повести и летописни известия, пише следното за неговото успение, което се чествува на днешния ден:

     “ В Народното / Безименно / житие, рилска редакция с текст от ХІV в., за Успението на Св.Иван Рилски четем следното:  “Дойде Иоан Богослов и каза на светеца: “ Пратен съм от Бога да ти възвестя радост. Радвай се, служителю Господен! Приготви ти се венецът...” И Преподобният наш отец Иван пустинножител почина в 18 ден на месец август...По-късно, по Царска заповед, нетленното тяло на свети Иван беше пренесено в Средец, град български, и там му се издигна храм...”

   Житиеписецът не съобщава годината на Св.Ивановата кончина. Любопитно е да се отбележи, че само в това житие на Рилския светец са записани датата и месеца на неговото Успение. В Скилицовото житие на Св.Иван Рилски, написано от византийския сановник Георги Скилица /ХІІв./, и дошло до нас в преписи от ХІV – ХVв., за смъртта на светеца четем:  “Преподобният отец Иоан, без да изостави обикновеното си въздържание, почина достигнал до 70 години. Учениците му със сълзи омиха нозете на преподобния, обвиха свещеното му тяло, положиха го в дървен ковчег и го погребаха.”

   В Първото Проложно житие на Св.Иван Рилски, съставено от неизвестен автор през ХІІІ – ХІV в., известно от по-късни преписи, за успението на светеца четем: “И като достигна до дълбока старост, с мир си отиде от тоя свят, получавайки вечно блаженство...След известно време Св.Иван се яви на учениците си и им заповяда да пренесат нетленните му мощи в град Средец и ги положат в църквата “Св.Лука”.

image

   В житието на Св.Патриарх Евтимий Търновски, срещаме следното известие за кончината на Св.Иван: “Господи, в Твоите ръце предавам духа си!” И предаде духа си на Бога, като живя някъде около 70 години.”

   С години наред руският Мазурински летописец събирал из руските манастири и старинни църкви хроники и летописни бележки. Така той попада и на една древна българска хроника, в която за първи път се среща следното летописно известие за годината на Св.Ивановото успение: “В лето 6454 от Сътворението на света се престави Преподобният наш отец Иоан Рилски...” Това летописно известие руският историк Николай Н.Чалих свързва с донесените ръкописни книги от монаси, бегълци от българския Рилски манастир, заселили се по десния край на руската река Сейм. По-късно, с въвеждането на книгопечатането в Русия /1563 г./, в редица печатни жития на св.Иван Рилски редом с датата 18 август срещаме вече новата 946 г. – по летоброенето от Рождество Христово.“

     Най-великият светец на българската земя се ражда около 876 г. в с.Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина, край р.Струма. Той е съвременник на четирима български владетели от Първото българско царство – Св.Княз Борис-Михаил, неговият син Владимир-Расате, Цар Симеон Първи, и неговият син Св.Цар Петър. Това е времето на изграждането и утвърждаването на Българската държавност върху основите на Христовата вяра, което е свързано и с изключително развитие на книжовност, култура, църковно строителство.

    Новооснованите манастири са не само християнски, но и книжовни и просветни средища. В такава обител да се посвети в служение на Бога, е желанието на младия Иван още от крехка възраст. Когато родителите му почиват, той раздава своята част от наследството им на бедни и болни хора, и поема пътя на монашеството. Първоначално постъпва като послушник в близкия до родното му място манастир “Св.Димитър”, под самия връх Руен. Тук той развива своите заложби към духовно съзерцание, и получава образование от свещените и богослужебни книги. Не след дълго приема монашество, но не остава в манастира, а се отдава на аскетичен живот в пълна самота, молитви и пост.

    Св.Иван Рилски се подвизава на много места, докато се установява трайно в Рила. Тук преподобният основава и светата обител, съществуваща вече 1000 години. Първоначално манастирският храм е устроен в пещерата, където по-рано живее самият светец.

  Славата на отшелника постепенно се разпространява по цялата страна, както поради извършените от него чудеса на изцеление, така и поради смирения му и благочестив живот, и спасителните духовни напътствия.
  Подвизите на преподобния светец стават достояние и на Св.Цар Петър /927 – 969 г./. Възхитен от благодатния живот на рилския пустинник, благочестивият цар се отправя към неговата обител, за да се срещне с аскетичния монах. Според преданието, двамата се виждат само отдалеч, разменяйки взаимни поклони на уважение и почит.

image

Богатите царски дарове Св.Иван връща обратно, като изтъква пред владетеля, че златото и скъпоценностите са повече нужни за армията, която трябва да пази държавата и народа от враговете им. Скоро за тази необикновена среща между монарха и монаха се разчува из цялата страна и към преподобния се присъединяват нови ученици, устремени към богоугоден живот в Христа.

    Преди кончината си Св.Иван се оттегля на пълно уединение, в което съставя своя Завет към учениците и последователите си. В него той отправя и следния съвет: „Новопокръстените люде от еднокръвния свой народ утвърждавайте във вярата и ги наставлявайте да изоставят непристойните езически обичаи и злите нрави...”

    След успението на светеца, той е погребан в притвора на манастирската църквица, в каменна гробница, която е запазена и до днес. Когато изминало време, Божият угодник се явява на учениците си, и пожелава мощите му да бъдат пренесени в Средец /дн.София/. В изпълнение на волята му те отварят гроба и тогава откриват, че тялото е нетленно и благоуханно. Скоро след това, Св.Цар Петър дава заповед Светите мощи да бъдат тържествено и с прослава пренесени в Средец. Това се случва на 19 октомври, и оттогава всяка година Светата Църква тържествено отбелязва събитието. Вероятно тогава първият и най-велик български светец е канонизиран. Византийският историк Иоан Скилица свидетелствува, че в Средец Светите му мощи донасят изцеление на император Мануил І Комнин /1143-1180 г./.

    През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Белла ІІІ превзема Средец и отнася мощите на Св.Иван Рилски в своята столица Гран /Естергом/. Според преданието, местният католически архиепископ твърди, че не му е известно да съществува такъв светец. За това той е наказан от рилския чудотворец с онемяване. Едва след искреното разкаяние на унгарския духовник, преклонението му пред мощехранителницата на светеца и исканата прошка, говорът му отново се възвръща. Силно впечатлени и обезпокоени от видяното чудо, както и от последвалите явявания на Св.Иван, през 1187 г. унгарският владетел връща с подобаващи почести мощите на светеца в Сердика.

    След освобождаването на българската държава от византийска власт, през 1195 г. мощите на рилския светец са пренесени в престолния Търновград. С това събитие е свързано следното писмо на Цар Иван Асен І, запазено в житийно повествование:
“До всечестния Божий архиерей господин Василий, духовният отец на Наше Царско Величество.
С Божията воля като стигнах в тези предели и влязох в град Средец, и като намерих честните мощи на преподобния отец Иван, извършили множество чудеса на изцеления, мен ми се струваше, че летя по въздуха от радост. Затова отсъдихме да дойде тук Твоя Светиня с целия църковен клир, за да пренесете с подобаващи почести тези Свети мощи в нашата преславна столица за похвала на целия църковен народ и за утвърждение на нашето благочестиво царство!” Царят нарежда и изграждането на храм на хълма Трапезица, на името на рилския пустинник. Именно в него са положени за съхранение и поклонение Светите мощи.

   След превземането на Търново от турците през 1393 г., мощите на Св.Иван Рилски по чудо оцеляват по време на плячкосването на града. По-късно, през 1469 г., с разрешение на султан Мурад ІІ, монаси връщат светинята в обновения Рилски манастир, където тя и до днес е всепочитана. Всяка година Светата Църква чествува това събитие на 1 юли.

 

 

 image

                                         

Из молитва към св.Иван Рилски:

 

“О пречестний Иоане...моли се на всемилостивия Господ да спаси твоите сродници, еднородния твой български народ, и да му покори всички врагове! Запази вярата непорочна...и целия твой народ запази от всякакви напасти, а в деня на Страшния съд ни избави от пагубната лява участ!”




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 823615
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия