Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
21.07.2009 10:15 - Съобщение на Етиопския Патриарх
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 952 Коментари: 0 Гласове:
0



                      image

   Патриархът на Етиопската православна църква абуна Павел (монофизит) направи изненадващо съобщение по време на визитата си в Италия за среща с папа Бенедикт ХVІ в края на месец юни. “Скоро светът ще може да се възхити на ‘"Ковчега (кивота) на Завета", описан в Библията (Изх. 37:1-29) и съдържащ каменните скрижали (таблици) със Закона Божи, които Бог дава на Св.пророк Моисей, и които стават обект на епохално търсене и изследвания”, казал пред агенция "Adkronos" патриарх Павел, който бил придружен по време на визитата си от принц Аклил Берхан Маконен Хайле Селасие и от дук Амадео Д’Акоста.
  “Кивотът на Завета от векове се намира в Етиопия”, заявил патриархът и добавил: “Като патриарх аз съм го виждал със собствените си очи и само няколко големи учени са били удостоени с тази чест досега”. Според патриах Павел истинският Кивот се пази в една от етиопските църкви, но за да бъде предпазен от кражба, негови копия има във всяка етиопска църква. Той добави също, че специален музей, в който да бъде изложен Кивотът на Завета, е построен в Аксум (Етиопия), а фондацията на Д’Акоста ще финансира проекта.
    Кивотът на Завета, освен Десетте Божи заповеди, съдържа жезъла на Аарон, както и златна стомна с малко количество от манната, с която Божият народ се е хранил по време на пътуването към Обетованата земя /Евр. 9:4). Светата Библия ни съобщава, че Кивотът е бил изработен съгласно Божиите указания, предадени на Св.пророк Моисей на планината Синай, и след изработването му е бил носен от свещениците пред народа и армията. Особено показателен е случаят с крепостните стени на град Йерихон, около който процесия, начело с Кивота, е обикаляла седем дни, след което стените на Йерихон падат сами при звука на бойните тръби на еврейските племена. Интересен факт е, че в Изх. 37:1, се казва, че Веселеил е изработил ковчега, докато във Втор. 10:1-4 се говори за ковчега, който е изработен от Св.пророк Моисей. Вероятно обаче, той изработва временен ковчег на Завета, докато впоследствие Веселеил изработва постоянен от дървото ситим (акациево дърво), който е обкован и отвътре, и отвън целият със злато.
  
image














   Теорията, че Ковчегът на Завета се намира на територията на Етиопия, е добре документирана, а началото й може да бъде трасирано със сигурност поне до времето на Манасия 687- 642 пр. Хр. Преданието ни съобщава, че Кивотът първо е бил пренесен в Египет на място наречено Бар а-Нешамот (Кладенец на душите), впоследствие на остров Ив (Елефантин) намиращ се по течението на р. Нил, а след това до остров Тана Киркос в Етиопия, за да стигне до църквата “Св. Мария от Сион" в Аксум. Етиопците вярват, че Кивотът трябва да бъде предаден на Месия, когато Той се възцари над Сион. В своята книга пророк Йеремия (3:16) указва на времето, когато Кивотът ще изчезне не само физически, но също така ще бъде и забравен от хората. Интересно е, че според едно от теченията в исляма малко преди свършека на света Кивотът ще бъде намерен от Махди – месианска фигура, отъждествявана с Христос и Неговото Второ пришествие.

    По информация на Adkronos, World Daily и др.  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 816833
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия