Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
08.07.2009 23:39 - Дългът преди всичко
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 902 Коментари: 1 Гласове:
1



Н.В. Цар Симеон ІІ: Подавам оставка, поемам отговорността   image
" На Родината може да се служи под много форми "

    "Логично е аз да си подам оставката като лидер на НДСВ. Поемам отговорността." Това каза на 6 юли на пресконференция в централата на НДСВ лидерът на партията Н.В. Цар Симеон ІІ по повод слабите резултати на парламентарните избори.
    "Може да се служи на Родината по много начини и под много форми", каза още Царят. Според него в политиката и в една демокрация резултатите трябва да се гледат по един уравновесен и позитивен начин. "Всеки трябва да направи известна интроспекция, за да установи причината за тези определено неблагоприятни резултати за нашето движение", добави той. И продължи: "Дълбоката опозиция не е нещо неприемливо, ако има желание да се продължат идеите, в които вярваме... В политиката трябва да има нови физиономии и не трябва да се персонализира, защото екипността е най-силното. Властта за мен не е била самоцел". Лидерът на НДСВ посочи също, че осемте години на НДСВ в управлението и желанието на хората за нещо ново и динамично определят успеха на ГЕРБ и не пропусна да поздрави победителите на изборите и да им пожелае успех.
    Пожеланието на Негово Величество към следващото управление е да има приемственост за всички, които са в управлението и най-вече за министрите. "Това би дало сигнал за стабилност и демократичност", коментира той.
    "Мисля, че изгубих 50 години в изгнание, благодарение на един фалшифициран референдум и когато 2/3 от живота ми е минал в изгнание, едва ли би ми минало въобще през ума да не остана там, където съм се родил, още повече, че се чувствам все по-добре. Семейството, както знаете, съм го оставил на втори план именно защото имам други приоритети като Родината", отговори лидерът на НДСВ на въпрос от медиите дали няма намерение да се върне в Испания.
    Н.В. Царят благодари на всички, които положиха усилия в предизборната кампания на НДСВ – от симпатизанти и членове, през координатори и министри, до ръководството и членовете на Централния предизборен щаб на НДСВ.

 

                                                                 * * * Урок по история   08.07.2009 , Елизабет Дафинова, в. Монитор

 

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски подаде оставка и пое политическата отговорност за незадоволителното представяне на партията му на току-що отминалите парламентарни избори. Няма съмнение, че това е постъпка на държавник и политик от висок ранг, която за съжаление почти не се наблюдава у нас.

Но в замяна на това у нас е налице една неотменна традиция - добрите и силни управници, които гледат с няколко хода напред,  да не бъдат оценявани подобаващо от обществото приживе и чак след много години да им се признае свършеното за родината. Най-ярък пример в това отношение е железният Стефан Стамболов.

Но династията на Кобургите също не е подмината от кармата на черната неблагодарност. И досега ожесточено се спори дали царуването на Фердинанд е донесло повече позитиви или повече негативи на страната ни. И досега не е еднозначна оценката на това каква е ролята на Борис Трети за спасяването на българските евреи от фашистките концлагери и на усилията му да не обвързва България с пагубната политика на Третия райх и да не воюват български войници на Източния фронт.

Очевидно такава ще е и съдбата на Симеон II. В деня на изборите пред НДК той каза, че истинската оценка на направеното от него ще дойде след 20-30 години. И вероятно е прав. Едва тогава бъдещите поколения ще признаят, че благодарение на неговата поява на българската политическа сцена през 2001 г. бяха преодолени изключително изострените отношения между политическите сили, които бяха докарали до истерия и обществото.

Това помогна много  държавата ни да бъде приета за член на Европейския съюз, а преди това послужи като допълнителен аргумент и за членството ни в НАТО.

Още дълго ще се водят полемики също дали НДСВ е трябвало да участва в тройната коалиция и дали не е направена фатална грешка, след като партията не я напусна след 1 януари 2007 г.

Но и в този случай Симеон показа, че е повече държавник, отколкото партиен функционер. Защото не само не стана причина страната да се дестабилизира и да се изправи пред нови избори с неизвестен финал на прага на ЕС, но с цената на много компромиси не допусна това да стане и след прекрачването на този праг.

България вече е вкарана в европейския коловоз и колкото и мъчително да се учим да спазваме правилата и да си променяме манталитета, процесът е необратим.

В тази връзка нека да припомним, че именно Симеон пръв ни каза, че трябва да си сменим чипа. Реакциите тогава варираха от откровен смях и подигравки до лют гняв и смъртна обида.

Защо ли сега, две години и половина след влизането ни в ЕС, всички медии, политици, политолози, социолози и обикновени граждани непрестанно повтарят, че трябва да си коригираме мисленето и манталитета, за да станем пълноценни европейци.

Това е още един пример, че наистина трябва да минат поне няколко години, да се изпарят емоциите на момента и да остане само прагматичният изчистен поглед, за да може думите и делата на  държавниците да бъдат преценени трезво. Само така те ще  бъдат отграничени от сивата политиканска маса и ще могат да получат своето заслужено място в българската история.
 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. merkator - При цялото ми уважение към монархията...
08.07.2009 23:56
...и лично към твоите убеждения, личността на Симеон е меко, много меко казано спорна! Това е политик или човек, който не успя да изрече нито една истина, не подкрепи думите си ( така щедро раздавани) с нито един реален резултат, с нито едно реално действие и опорочи малкото останали искри на монархията в България ( не става дума за шизофреничното гласуване преди години)!!! Осем години гледах и следях с интерес изявите и политиката на Симеон...осем години се надяавах, че той е Човек от друг регион с друго възпитание и манталитет...уви...оказа се един обикновен мошеник изгаврил се не само с верните си последователи, но и с целия си народ! Това е факт (за мен)...Симеон е измамник и няма да ми стигнат нощните часове за да дам конкретни примери и реални факти от сатиричната му политическа кариера...почва се от интервюто на Кеворк в което "царя" се отказа категорично от имоти в "Родината" и се стигне до последните прегръдки с комунистите и доган...ужас!!!
Аз не съм монархист, но ако на истина има личност, която е силна, искрена и целенасочена в полза на България...да аз бих подкрепил монархия, но не тази в Европа, а чиста...властта и отговорността в ръцете на един човек- Цар!
Симеон е много, ама много далече от елементарни човешки ценности...за монарх да не говорим!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 816703
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия