Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.04.2009 21:57 - Имен ден и в Царското семейство
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 1541 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 13.04.2009 22:52


   По стара традиция, на днешния християнски празник Вход Господен в Иерусалим празнуват всички, които носят името на цветя, дървета и растения. Сърдечно честитим на всички именници!

   На Цветница имен ден имат и членовете на Българския Царски дом - Н.В.Царица Маргарита и Нейно Височество Княгиня Калина. В следващите редове - кратки биографични данни:

   Нейно Величество Царицата, по баща Гомес-Асебо, е родена на 6.І.1936 г. в Мадрид. Тя е дъщеря на Мануел Гомес-Асебо и Модет и на Мерседес Сехуела и Фернандес. Бащата на Нейно Величество е вторият син на маркиз Де Кортина, и е бил държавен съветник, адвокат и съветник на Ипотекарната Банка и много дружества. В началото на Испанската гражданска война родителите на Нейно Величество са били арестувани от комунистите и след 3-месечен затвор са убити през ноември 1936г. Убита е също и нейната баба по майчина линия.

    За кратко време двете сирачета - малката Маргарита и по-големият й брат Хосе Луис, са оставени да живеят в конфискуваната от комунистите бащина им къща, след което те са приютени от приятеля на семейството им маркиз Де Каса Писаро. При него те живеят до май 1937 г., а след това заминават за Валенсия, оттам за Барселона и Франция. В края на лятото на 1937 г. те се връщат при баба си Доня Маргарита Модет в Северна Испания, където остават до края на октомври 1940 г. Скоро след връщането им в Мадрид Доня Маргарита умира и те са приютени от техния чичо и настойник Хуан Гомес-Асебо маркиз Де Сурхена. Там малката Маргарита получава и своето начално образование. След смъртта на маркиз Де Сурхена настойник на двете сирачета става по-малкият му брат маркиз Де Делейтоса. През есента на 1950 г. Доня Маргарита постъпва в колежа "Сакре Кьор" в Брюксел.

    След завръщането си в Мадрид, вече пълнолетна, Доня Маргарита се установява да живее в бащината си къща. Подтиквана от силно желание да разшири познанията си, тя предприема редица пътувания, опознавайки Бразилия, Средния и Далечния Изток, САЩ и други страни.

    Подобно на своите родители, Доня Маргарита горещо обича музиката, литературата и театъра, а също и вътрешната архитектура. Сред любимите й хобита са и спортовете плуване, езда, водни ски и голф.

     След брака си с Н.В.Симеон ІІ на 21.І. 1962г., тя продължава скромния си живот, който е водила като младо момиче. Скоро след сватбата си, Нейно Величество започва усилено да изучава български, като усвоява езика ни писмено и говоримо, и държи да се говори с нея само на български. Позната със своята доброта, благ характер и отзивчивост, Царица Маргарита винаги присърце взема неволите и лишенията на другите и дейно участвува в множество благотворителни начинания и помощни акции. Като Българска Царица тя следи с огромен интерес проблемите на Отечеството ни и полага големи усилия, за да облекчи съдбата на много прокудени сънародници. Нейно Величество е в кореспонденция с много българки и се стреми да приеме, изслуша и помогне на всички, отнесли се към нея с молба за подкрепа.

     Като нежна и грижовна майка Царица Мртарита отделя много време за князете и княгинята, като се грижи за тях лично. Освен това тя се занимава с дома и домакинството и съблюдава всички народни обичаи и празници.

     Българската Царица е наградена с "Орден на пострадалите за Отечеството", който се дава на сираците от Гражданската война в Испания. Тя е носител и на ордена "Св.Александър", и на други чуждестранни отличия.

                                                                     * * *

     Нейно Височество Княгиня Калина е родена на 19 януари 1972 година. Тя е петото дете на Цар Симеон и Царица Маргарита. Княгиня Калина е единствената дъщеря на Царското семейство, говори шест езика и също като братята си е завършила елитния Френски лицей в Мадрид. Родена в Испания, Княгинята говори перфектно български. „Това е езикът на който си говорим вкъщи“, казва тя. Освен Българска Княгиня, тя е Принцеса на Сакскобурггота и Дукеса на Тевтония.

   Княгинята е вегетарианка. Тя рисува почти професионално. Европа нарича Калина Българска най-необичайната европейска принцеса. Тя често сменя стила на обличане и има необикновено собствено чувство за мода. Тя е единствената принцеса в световната история, която има куража да се подстриже нула номер заради бас.

  След сватбата й с Китин Муньос през 2002г., Княгиня Калина подари на България княз Симеон-Хасан, също принц на Мароко в чест на дружбата между българското и мароканското Кралско семейство. „Бунтарката-принцеса“ се върна да даде живот на сина си именно в България, защото това е мястото, на което според нея, тя принадлежи.
 

  

   




Гласувай:
0



1. katan - ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!
13.04.2009 10:44
Макар и със закъснение, но от сърце ...
С пожелание за много здраве, красота, музика и слънчеви лъчи в живота!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 823838
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия